INTERVJUU Valgevene opositsionäär: keegi ei tea, mis Lukašenka peas tegelikult toimub

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Sanktsioonid peavad sihikule võtma Lukašenka siseringi ja need, kes seda majanduslikult toetavad, leiab Tallinnas Idapartnerluse aastakonverentsil osalenud Valgevene endine diplomaat Uladzimir Astapenka. 
Sanktsioonid peavad sihikule võtma Lukašenka siseringi ja need, kes seda majanduslikult toetavad, leiab Tallinnas Idapartnerluse aastakonverentsil osalenud Valgevene endine diplomaat Uladzimir Astapenka. Foto: Mihkel Maripuu

Valgevene režiim on end tupikusse mänginud ja üsna pea saab ka Venemaa aru, et Aljaksandr Lukašenka majanduslik toetamine käib neile üle jõu, ütles Postimehele riigi endine kõrge diplomaat ja praegune opositsionäär Uladzimir Astapenka.

Astapenka sõnul jõuab riik kindlasti demokraatiani, kuid esmajoones on vaja inimsusvastaseid kuritegusid toime pannud režiimi sisering vastutusele võtta.

Te töötasite aastakümneid Valgevene avalikus sektoris. Mis olid need murrangulised momendid, mil te mõtlesite ametist lahkuda?

Ma astusin diplomaatilisse teenistusse 1985. aastal, mil tegemist oli veel Valgevene NSVga, ning olen sellest ajast saati töötanud iseseisva Valgevene nimel.

Minu arvates oli see arengutee reaalne, kuniks toonane president Lukašenka viis 1996. aastal läbi referendumi presidendi ja parlamendi võimu ümberjagamise kohta. See oli minu jaoks esimene kord, kui avalikust sektorist lahkusin ning läksin ülikooli tööle.

Ma naasin diplomaatiasse 1998. aastal, lootes taas, et liigume Euroopa integratsiooni ja liberaalsema riigi poole.

Pärast eelmise aasta [presidendivalimiste] võltsitud valimistulemusi sain ma selge sõnumi, et valgevenelaste teenimine välistab Lukašenka heaks töötamise. Ma otsustasin ameti maha panna ning teisele poole barrikaadi minna, et võidelda uue ja demokraatliku Valgevene eest. Ma olen kindel, et me selleni ka jõuame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles