Talibani liider hoiatab ülejooksikute ja sisseimbujate eest

Copy
Talibani võitleja vaatab tuvisid Afganistanis Mazar-i-Sharifis 30. oktoober 2021.
Talibani võitleja vaatab tuvisid Afganistanis Mazar-i-Sharifis 30. oktoober 2021. Foto: WAKIL KOHSAR/AFP/Scanpix

Talibani kõrgeim juht hoiatas neljapäeval Afganistanis võimu haaranud islamiliikumise ridadesse imbujate ja ülejooksikute eest.

Ohu tõsidust näitab asjaolu, et end varju hoidev liider Haibatullah Akhundzada tegi kirjaliku avalduse, soovitades Talibani komandöridel oma ridu puhastada.

«Kõik rühmituste vanemad peavad oma read üle vaatama ja uurima, kas seal ei ole mõnd tundmatut üksust, mis töötab valitsuse tahte vastu, see tuleb siis võimalikult kiiresti välja rookida,» õpetab kõrge juht.

«Kui midagi valesti läheb, vastutab vanem nende tegude eest nii siinpoolses maailmas kui teispoolsuses,» seisab mitmel Talibani kontol ilmunud säutsus.

Taliban vallutas augustis Afganistani pealinna Kabuli, kukutas rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse, haaras võimu ja kuulutas välja Afganistani Islamiemiraadi.

Kakskümmend aastat sissisõda pidanud liikumisel tuli selleks aga täiendada ridu kiiresti ja värvata ka seniseid vaenlasi, džihadistidest liitlasi ja noori medreseõpilasi.

Nüüd ähvardavad valitsust omakorda teiste mässuliste rühmituste, sealhulgas iseäranis julma Islamiriik-Khorasan (IS-K) rünnakud.

Praegu on rühmitused verivaenlased, kuid aastate jooksul on toimunud liikumisi ühest teise ning mõlemad kasutasid omal ajal valitsuse destabiliseerimiseks enesetapuplahvatuste ja tsiviilelanike tapatalgute taktikat.

Teisipäeval tapeti rünnakus Kabuli sõjaväehaiglale vähemalt 19 inimest, teiste hulgas üks Talibani komandör. Rünnaku võttis omaks IS-K.

Talibani komandörid kinnitavad, et tulevad riigis stabiilsuse ja julgeoleku taastamisega toime, kuid viimasel ajal on aset leidnud ka tapmisi, mille taga on Talibani ridadesse imbunud äärmusvõitlejad.

Näiteks lasid Talibani liikmetena esinenud mehed eelmisel nädalal pulmas muusika mängimise üle puhkenud vaidluses maha kolm külalist.

Talibani pressiesindaja kinnitas, et tapjad ei tegutsenud islamiliikumise käsul, ja lubas, et neid karistatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles