Amnesty: Pfizer pole tarninud lubatud vaktsiine vaestesse riikidesse

Copy
Pfizeri logo vaktsiinikeskuses. Foto on illustratiivne.
Pfizeri logo vaktsiinikeskuses. Foto on illustratiivne. Foto: MARKO DJURICA

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty Internationali väitel pole ravimifirma Pfizer tarninud maailma kõige vaesematele riikidele lubatud vaktsiinikoguseid.

Amnesty teatel oli Pfizeri lubatud vaktsiini tarnitud septembri lõpuks alla kümnendiku lubatud kogusest, ehk 154 miljonit doosi madala ja keskmise sissetulekuga riikidesse.

Pfizer kinnitas, et tarnib veel selle aasta lõpuks vähemalt miljard vaktsiinidoosi vaestesse riikidesse. Kuid Amnesty kritiseeris ravimifirma klassifikatsiooni, kus madala ja keskmise sissetulekuga riigid on kõik samas pundis.

«Pfizer võltsib oma maine parandamiseks tõde. Ettevõtte kasutatud kategooria on lai ja katab üle 80 protsendi maailma elanikest,» ütles Soome Amnesty majandusliku ja sotsiaalse õiguse ekspert Mariko Sato.

«Arvud näitavad, et Pfizer ei tarni jätkuvalt vaktsiini madala sissetulekuga riikidesse, ehkki väidab, et teeb seda.»

Amnesty teatel on ravimifirma tarninud vaktsiine peamiselt kõrgema keskmise sissetulekuga riikidesse, nagu Malaisiasse, Mehhikosse ja Taisse.

Pfizer kirjutas meili teel saadetud kommentaaris, et on teadlik, et vaktsiinid on jõudnud madalama sissetulekuga riikidesse suhteliselt aeglasemalt. Ettevõtte sõnul peab aga tähele panema, et kaks kolmandikku 1,3 miljardist vaesuses elavast inimesest elab keskmise sissetulekuga riikides.

Pfizer meenutas ka tingimusi, mida jääkülmas tarnitavate vaktsiinide vastuvõtmiseks vaja on. Ettevõtte sõnul on vaja veenduda, et riik suudab vaktsiinid ka vastu võtta, neid transportida ja saadud vaktsiiniannustega tõhusalt elanikke pookida.

Riigis peab olema piisav külmkambrite võimsus ning lisaks on vaja nii süstlaid kui vaktsineerimist võimaldavat taristut.

«Teeme tihedat koostööd üleilmse tervishoiuvõrgustiku, valitsuste ja tööstustega mainitud väljakutsete lahendamiseks,» rõhutas Pfizer.

Pfizer kinnitas, et on pühendunud vaktsiini võrdse kättesaadavuse tagamisele. Möödunud pühapäevaks oli ettevõte tarninud 155 riiki üle kogu maailma üle kahe miljardi vaktsiinidoosi. Ettevõtte teatel sisaldub siin ka 658 miljonit vaktsiinidoosi, mis on tarnitud madala ja keskmise sissetulekuga riikidesse.

Amnesty kritiseeris ravimifirmat ka selle eest, et viimane ei pea kinni lubadusest teaduse ja tehnoloogia jagamisel. Amnesty teatel pole Pfizer osalenud Lõuna-Aafrikas toimuvas vaktsiinitehnoloogiat jagavas programmis. See aeglustab Amnesty teatel vaktsiini tootmist Aafrika mandril.

Amnesty kinnitas ka, et Pfizer koos ravimifirmadega on Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO) teinud lobitööd intellektuaalomandi õiguste jagamise vastu.

Vaktsiinide ajutine patendivabastus võimaldaks senisest laiemat vaktsiinide toodangut.

Ka teised vaktsiinitootjad lisaks Pfizerile, Moderna, Johnson & Johnson, Astra Zeneca ja Biontech, pole Amnesty teatel nõus patendi jagamisega.

Amnesty kinnitusel teenib Pfizer sel aastal vaktsiinide müügist pea 31 miljardi euro suuruse kasumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles