Süüria president koondas ülemvaimuliku ametikoha

Copy
Süüria president Bashar al-Assad (vasakul) ja suurmufti Ahmad Badreddin Hassoun (keskel).
Süüria president Bashar al-Assad (vasakul) ja suurmufti Ahmad Badreddin Hassoun (keskel). Foto: - / SANA / AFP / Scanpix

Süüria president Bashar al-Assad andis välja dekreedi riigi kõrgeima islamivaimuliku ametikoha kaotamise kohta ning laiendas usuasjade ministeeriumi volitusi.

Esmaspäeval jõustunud määrus sunnib pensionile minema Ahmed Badreddin Hassouni, kelle Assad ise 2004. aastal suurmuftiks nimetas.

Tema volitused antakse üle usuasjade ministeeriumile alluvale nõukogule, teatas uudisteagentuur SANA. Islamiseaduste nõukogu määrab nüüdsest kindlaks kuukalendri ja teeb usuriitusi puudutavaid otsuseid.

SANA ei avaldanud sammu põhjendust, aga on teada, et valitsus on püüdnud aastaid suurendada riigi kontrolli usuasjade üle.

2018. aastal andis Assad välja dekreedi, millega muudeti mufi varem piiramatu ametiaeg tähtajaliseks. President suurendas ka usuasjade ministri volitusi ja too sai õiguse nimetada ametisse mufti. Varem tegi seda president.

Presidendi samm on toonud sotsiaalmeedias vastakaid reaktsioone. Mõne arvtes on see riigi sekkumine usuasjadesse, teised leidavad, et see on vajalik võitluseks ekstremismiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles