USA vabariiklase üheksatunnine kõne lükkas sotsiaalpaketi hääletuse edasi

Copy
Esindajatekoja vähemuse liider Kevin McCarthy.
Esindajatekoja vähemuse liider Kevin McCarthy. Foto: Tom Brenner/Reuters/Scanpix

USA kongressi esindajatekoja demokraadid olid sunnitud lükkama hääletuse president Joe Bideni ajaloolise sotsiaalkulutuste paketi üle tänasele, sest vabariiklaste liider pidas üheksatunnise kõne.

Kevin McCarthy astus kõnepulti kell 20.30 ja pidi esinema enne neljapäeva õhutuks kavandatud hääletust 1,8 triljoni dollari suuruse paketi üle minutipikkuse kõnega, kuid ei peatunud enne, kui reede hommikul kell 5.10.

Ta hekseldas läbi kõikvõimalikud teemad alates Bideni kulutustest Afganistanist lahkumisele, presidendi reisideni Euroopas, puudutades möödaminnes ka Elon Muski, Abraham Lincolni, Hallmarki kanalit, Nobeli rahupreemiat ja tema kabineti seinal rippuvaid kunstiteoseid.

Erinevalt senatist ei ole esindajatekojal ette nähtud venitamistaktikat, mis lubaks vähemusel tundide kaupa kõnesid pidades seaduse vastuvõtmist takistada, ja nii lükati hääletus lihtsalt kella kaheksani edasi.

«Ma ei tea, kas nad arvavad, et kuna nad läksid ära, siis ma lõpetan. Ei kavatsegi,» ütles McCarthy, kui vabariiklased olid tema taktikast teada saanud ja hakkasid saalist välja hiilima. «Me tegelikult ei räägigi neile. Ma räägin ameerika rahvale.»

Poliitilised vastased naersid esmalt vabariiklaste liidri üle, siis üritasid teda välja vilistada, kuid miski ei aidanud ja tunnid üha kulusid.

Mõned analüütikud nägid McCarthy ülesastumises esinemisproovi asumaks esindajatekoja spiikri kohale, kui see läheb 2022. aastal üle vabariiklastele.

Demokraadid alustasid õhtut tõsises töömeeleolus, et võtta vastu Bideni hiiglaslik sotsiaalkulutuste ja kliimapakett. Kolme päeva eest oli president allkirjastanud taristuinvesteeringud, esimese poole oma kolme triljoni dollari suurusest majanduspaketist.

Esindajatekoda, kus demokraatidel on kolmeliikmeline ülekaal, võtab sotsiaalpaketi tõenäoliselt siiski vastu. Seejärel läheb see senatisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles