Prantsuse konservatiivide presidendikandidaat võib ohustada Macroni

Copy
Prantsuse konservatiivse partei Vabariiklased (LR) presidendikandidaadiks valitud Valérie Pécresse.
Prantsuse konservatiivse partei Vabariiklased (LR) presidendikandidaadiks valitud Valérie Pécresse. Foto: Eric Gaillard / Reuters / Scanpix

Prantsuse konservatiivse partei Vabariiklased (LR) presidendikandidaadiks valitud Valérie Pécresse'i toetus on tõusmas, ta võib ohustada ametisolevat riigipead Emmanuel Macroni, näitasid teisipäeval avaldatud kahe küsitluse tulemused.

Üks arvamusuuring näitas aga esmakordselt, et Macron võib aprillis peetavatel valimistel kaotada.

Île-de-France'i volikogu esimees Pécresse, kes püüab saada Prantsusmaa esimeseks naispresidendiks, alustas nominatsiooniprotsessi autsaiderina, kuid ometi valiti ta laupäeval erakonna kandidaadiks, seda pärast tugevat esinemist neljal televäitlusel.

Kuigi Pécresse jääks Macronile alla esimeses valimisvoorus 20 protsendiga 23 protsendi vastu, võidaks ta teises voorus suhtega 52-48, näitas teisipäeva õhtul avaldatud gallupifirma Elabe küsitlus.

Tegemist on esimese gallupiga, mis näitab 43-aastase Macroni võimalikku kaotust. See näitab ka ohtu, mida Pécresse kujutab paremäärmuslaste liidrile Marine Le Penile, kelles varem nähti Macroni suurimat rivaali.

Teine teisipäeval avaldatud küsitlus, mille korraldas Ifop-Fiducial, näitas samuti Pécresse'i tugevat esinemist esimeses voorus, kuigi 17-protsendise toetusega. Teises voorus jääks Pécresse Macronile alla suhtega 48-52.

Analüütikute hinnangul on Prantsuse presidendivalimiste tulemuse prognoosimine väga raske, kuna valijaskond võib oma toetust kiiresti muuta uute kandidaatide ühinemisel valimisvõitlusega.

Macron ei ole ise veel ametlikult kandideermisest teada andnud, kuid ilmselt soovib saada teist ametiaega.

54-aastane Pécresse on end ise nimetanud seguks Angela Merkelist ja Margaret Thatcherist.

Elabe korraldas telekanali BFM TV ja ajakirja L'Express tellimusel veebiküsitluse esmaspäeval ja teisipäeval 1474 inimese seas. Lubatud veamäär oli 1,2-3,1 protsendipunkti.

Ifop-Fiduciali küsitlus ajalehe Le Figaro ja telekanali LCI tellimusel korraldati laupäevast esmaspäevani ja hõlmas 1503 inimest. Lubatud veamäär oli 1,2-2,7 protsendipunkti.

Vabariiklaste ridadest on tulnud presidendid Jacques Chirac ja Nicolas Sarkozy, aga viimased 12 aastat ei ole nad riigi tasandil võimule pääsenud.

Eelmistel presidendivalimistel 2017. aastal alustas nende kandidaat, ekspeaminister François Fillon soosikuna, aga korruptsiooniskandaal viis tema kampaania rööbastelt välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles