Venemaa edastas USA abivälisministrile julgeolekutagatiste nõude (6)

Copy
Karen Donfried saabub Vene välisministeeriumi 15. detsember 2021.
Karen Donfried saabub Vene välisministeeriumi 15. detsember 2021. Foto: Ilya Yermakov/TASS/Scanpix

Venemaa ütles kolmapäeval, et andis NATO laienemist puudutavate julgeolekutagatiste ettepaneku üle Moskvas visiidil olevale USA abivälisministrile.

Vene president Vladimir Putin ütles eelmisel nädalal, et tahab kohe julgeolekutagatiste üle kõnelusi alustada.

Vene asevälisminister Sergei Rjabkov arutas kolmapäeval Ühendriikide abivälisministri Karen Donfriediga Moskva nõudmist, et NATO annaks kirjaliku lubaduse lõpetada itta laienemine.

«Detailne arutelu julgeolekutagatiste küsimuses leidis aset USA ja NATO katsete valguses muuta sõjalispoliitilist olukorda Euroopas oma kasuks,» on öeldud Vene välisministeeriumi avalduses.

Putini välispoliitikanõunik Juri Ušakov ütles hiljem ajakirjanikele, et Vene ametnikud andsid kohtumisel Donfriedile üle Moskva ettepanekud. Nende üksikasju ta ei avaldanud.

Putin nõudis eelmisel nädalal virtuaalkohtumisel USA presidendi Joe Bideniga, et lääs annaks kirjaliku tagatise, et Ukrainast ei saa NATO liige.

Vene välisministeerium avaldas pärast kõnelusi nimekirja nõudmistest, mille hulgas soovi, et NATO tühistaks ametlikult 2008. aasta otsuse avada uksed Gruusiale ja Ukrainale.

Ušakov rääkis ajakirjanikega pärast Putini ja Hiina presidendi Xi Jinpingi videokõnet, milles viimane olevat kinnitanud, et toetab täielikult Venemaa algatust.

Putin avaldas omalt poolt lootust, et Ühendriikide ja NATO ametnikud annavad Moskva ettepanekutele positiivse hinnangu, ütles Ušakov.

Ta lisas, et arutab ka ise kolmapäeval seda küsimust ühe USA ametiisikuga.

Putin ütles teisipäeval, et soovib otsekohe USA ja NATO-ga kõnelusi julgeolekutagatiste üle.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles