Venemaa keelas seitsmel britil Navalnõi-sanktsioonide tõttu siseneda

Copy
Aprillis korraldati Londonis meeleavaldusi Aleksei Navalnõi toetuseks.
Aprillis korraldati Londonis meeleavaldusi Aleksei Navalnõi toetuseks. Foto: HENRY NICHOLLS/REUTERS/SCANPIX

Moskva keelas reedel seitsme Briti «esindaja» sisenemise Venemaa territooriumile vastuseks Ühendkuningriigi sanktsioonidele, mille ajendiks opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi mürgitamine.

Tänavu augustis, president Vladimiri Putini häälekaima kriitiku mürgitamise esimesel aastapäeval, kehtestas Moskva sanktsioonid seitsmele Vene ametiisikule.

Isikuid, kes kõik olid Vene julgeolekuteenistuse FSB liikmed, süüdistati mullu 20. augustil aset leidnud närvimürgirünnaku kavandamises või toimepanekus. Sanktsioonid näevad ette varade külmutamist ja reisikeeldu.

«Reaktsioonina Londoni ebasõbralikule tegevusele ja lähtuvalt vastastikkuse põhimõttest otsustati kehtestada sanktsioonid proportsionaalsele hulgale Briti esindajatele, kes on tihedalt seotud Vene-vastase tegevusega,» teatas välisministeerium.

«Neil keelatakse siseneda Vene Föderatsiooni territooriumile,» lisas ministeerium, täpsustamata üksikasju seitsme sihikule võetud isiku kohta.

Moskva süüdistas Londonit kavatsuses jätkata «destruktiivset kurssi» kahepoolsetes suhetes.

Lääne luureteenistused on «suure kindlusega» väitnud, et FSB töötajad mürgitasid Navalnõi eelmisel aastal närvimürgiga Novitšok.

Vene teisitimõtleja lennutati Saksamaale ravile, kuid jaanuaris naasis Navalnõi trotslikult kodumaale, kus ta kinni peeti ja seejärel trellide taha saadeti.

Londoni suhted Moskvaga on olnud hapud alates 2006. aastast, kui Londonis suri kiirgusmürgituse tagajärjel endine spioon Aleksandr Litvinenko, kes süüdistas postuumses sõnumis oma surmas Putinit.

Suhted halvenesid veelgi 2018. aastal pärast endise topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre mõrvakatset Inglismaa linnas Salisburys. Tolles rünnakus kasutati samuti Novitšokki. Ka siis saatsid riigid vastastikku diplomaate välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles