OTSE POSTIMEHEST Afganistanist naasnud Postimehe reporter Jaanus Piirsalu: Talibani populaarsus on kasvanud

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Jaanus Piirslu Jalālābādis Nangarhāri provintsi kubernerivalitsuse hoone sissepääsu automaadiga valvava Talibani võitlejaga. 
Jaanus Piirslu Jalālābādis Nangarhāri provintsi kubernerivalitsuse hoone sissepääsu automaadiga valvava Talibani võitlejaga. Foto: Erik Prozes

Postimehe reporter Jaanus Piirsalu ja fotoreporter Erik Prozes veetsid Talibani võimu all olevas Afganistanis kümme päeva. Äsja koju saabunud Piirsalu ütleb, et lihtrahvas pigem toetab Talibani võimu, sest eelmine võim oli läbi ja lõhki korrumpeerunud ning enam ei toimu pidevat sõja- ja kuritegevust.

Teid saatsid tõlk ja turvamees või -mehed. Kas mitmuses?

Ei. Tõlk, turvamees ja autojuht oli meil tavaliselt sama isik.

Aga tal oli ikka relv käepärast?

Ei, relva ta ei kandnud.

Kirjutasid, et te Erik Prozesega kordagi hirmu ei tundnud. Kuidas see võimalik on?

Ma olen juba nii paksu nahaga, sest olen käinud palju sellistes kohtades. Kui otsest laskmist või pommitamist ei toimu, siis mu kaitserefleksid on rohkem maas. Pealinn Kabul on ikka suhteliselt turvaline. Kui sa just talibiga tüli norima ei lähe, siis ei ole eriti tõenäoline ohtlikku olukorda sattuda.

Milline oli reisi kõige ohtlikum moment?

Kindlasti Afganistani riikliku lennufirma lennukiga lendamine. (Muigab.) Need ei ole kindlasti sellised masinad, millega tahaks iga päev lennata. Sealsed Boeingud olid ikka väga-väga päevinäinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles