RIIGIPEADE UUS TELEFONIVESTLUS Biden pakub Putinile Ukraina pingete vähendamiseks diplomaatilist teed (6)

Copy
USA president Joe Bidenil oli Vene kolleegi Vladimir Putiniga telefonivestlus ka detsembri alguses.
USA president Joe Bidenil oli Vene kolleegi Vladimir Putiniga telefonivestlus ka detsembri alguses. Foto: SCANPIX

USA president Joe Biden pakub president Vladimir Putinile diplomaatilist teed Ukraina ümber valitsevatest pingetest vabanemiseks, kuid on endiselt tõsiselt mures Venemaa vägede liikumise pärast, ütles kolmapäeval USA administratsiooni kõrge ametnik.

Neljapäevaks kavandatud telefonikõnes Putiniga ütleb Biden, et «me oleme valmis diplomaatiaks ja diplomaatiliseks teeks edasi», ütles ametnik ajakirjanikele. «Kuid me oleme valmis ka vastama, kui Venemaa tungib edasi Ukrainasse,» ütleb Biden ametniku sõnul Putinile.

Ta lisas, et «me oleme jätkuvalt tõsiselt mures» Venemaa vägede pärast Ukraina piiri lähedal.

Telefonikõne toimub Kremli palvel, ütles anonüümsust palunud ametnik.

Kaks liidrit arutavad mitmeid küsimusi enne intensiivset diplomaatiat järgmisel kuul, mille käigus kohtuvad Vene ametnikud 10. jaanuaril Genfis USA kolleegidega. Seejärel on venelastel ees eraldi kokkusaamised NATO-s ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonis (OSCE).

Diplomaatiliste kontaktide hoogustumisest hoolimata leiab Washington, et olulise edu saavutamiseks peavad venelased Ukraina ümber ohutaseme vähendamiseks rohkem ära tegema.

Venemaa on saatnud piirile kümneid tuhandeid sõdureid, tekitades hirmu, et Kreml on valmis andma korralduse hõivata veel Ukraina alasid. Kuigi seda pole juhtunud, ei ole jõud täiesti staatilised ning on ametniku sõnul jätkuvalt suure mure allikaks.

Washington tahaks näha vägede naasmist oma tavalistesse väljaõppepiirkondadesse.

Laiemas plaanis muudab mõõgatäristamine sügavama edasimineku vähem tõenäoliseks, ütles ametnik.

«Lõppmänguni, diplomaatilise lõppmänguni, tähendust omava mõistmiseni jõudmine USA ja Venemaa, NATO ja Venemaa, Ukraina ja Venemaa vahel on tegelikult võimalik ainult keskkonnas, kus me näeme deeskaleerumist,» ütles ametnik.

Ametniku sõnul ei ole Genfi läbirääkimistel plaanis Bideni-Putini teist isiklikku​​kohtumist.

Biden räägib peagi ka Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, kuigi kuupäeva pole määratud, ütles ametnik.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles