Euroopa Parlamendi presidendiks kandideerib neli saadikut

BNS
Copy
Europarlament.
Europarlament. Foto: ELYXANDRO CEGARRA via www.imago-images.de

Euroopa Parlamendi presidendiks kandideerivad Roberta Metsola, Alice Kuhnke, Kosma Złotowski ja Sira Rego.

Uue presidendi ametiaeg kestab 2024. aasta valimisteni, teatas pressiesindaja.

Esimeses hääletusvoorus osalevate kandidaatide nimed tegi parlamendi asepresident Pedro Silva Pereira teatavaks esmaspäeva õhtul.

Vahetult enne esimest hääletusvooru, teisipäeva hommikul kell 10 Eesti aja järgi, saavad Roberta Metsola (EPP, Malta), Alice Bah Kuhnke (Rohelised/ EFA, Rootsi), Kosma Zlotowski (ECR, Poola) ja Sira Rego (The Left, Hispaania) sõna lühikesteks ettekanneteks. Kella 10.30-11.15 toimub hääletus, tulemus kuulutatakse välja kell 12.

Presidendikandidaate saavad esitada fraktsioonid või vähemalt 36 parlamendiliiget. Kandidaate saab esitada või tagasi kutsuda enne iga hääletusvooru. President valitakse salajasel hääletusel absoluutse häälteenamusega. Koroonaolukorrast tingituna toimuvad valimised kaughääletuse teel.

Kui esimeses voorus võitjat ei selgu, toimub samadel tingimustel teine ja vajadusel ka kolmas voor. Kui ükski kandidaat ei saavuta absoluutset häälteenamust ka kolmandas voorus, toimub neljas hääletusvoor kahe kolmandas ringis enim hääli saanud kandidaadi vahel ning presidendiks saab rohkem hääli kogunud kandidaat. Võimaliku teise hääletusvooru tulemus tehakse teatavaks kell 14, kolmanda vooru tulemus kell 17.30 ja neljanda vooru tulemus kell 19.30.

Kui valimistulemus on selgunud, peab vastvalitud president avakõne ning juhib seejärel parlamendi juhatuse ülejäänud liikmete valimist teisipäeval ja kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles