ÜK: tõendid näitavad Moskva kavatsust Ukrainas ustav isik võimule tuua (1)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (vasakul) ning Venemaa president Vladimir Putin.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (vasakul) ning Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SERGEY DOLZHENKO/Alexander Zemlianichenko/AFP/Scanpix

Suurbritannia teatel on sel informatsiooni Moskva väidetavate plaanide kohta panna Ukrainas võimule venemeelne liider.

London teatas ööl vastu pühapäeva, et on näinud asitõendeid sellest, kuidas mitmed endised Ukraina poliitikud on hoidnud sidemeid Vene luureteenistustega ning et ühe potentsiaalse Ukraina liidrina kaalutakse endist parlamendisaadikut Jevgen Murajevit.

Mõned Vene luurega kontaktis olevad isikud on hetkel seotud rünnaku planeerimisega Ukraina vastu, teatas Briti välisministeerium avalduses, kuid üksikasju ei avalikustanud.

Üks USA ametnik on nimetanud neid süüdistusi «sügavalt murettekitavaks».

ÜK väited tulevad pärast nädal aega kestnud diplomaatilisi jõupingutusi, mis päädisid reedel USA välisministri Antony Blinkeni ja tema Vene ametivenna Sergei Lavrovi kohtumisega, kus lepiti kokku töö jätkamises pingete leevendamise nimel.

Kümneid tuhandeid Vene sõdurid on toodud Ukraina piiri lähistele, samuti tanke, lahingumasinaid, suurtükke ja rakette.

Murajev kaotas oma koha parlamendis, kui tema erakond ei saavutanud vajalikku viie protsendi suurust toetust 2019. aasta valimistel.

Teda peetakse Ukraina telekanali Naš üheks omanikuks, mida Ukraina võimud on üritanud sulgeda alates eelmisest aastast, süüdistades seda Vene propaganda esitamises.

Teised neli poliitikut, kelle ÜK välja tõi, olid Mõkola Azarov, Serhi Arbuzov, Andri Kljujev ja Volodõmõr Sivkovitš.

Azarov oli peaminister Ukraina venemeelse presidendi Viktor Janukovõtši ametiajal. Mõlemad pagesid Venemaale pärast 2014. aasta ülestõusu valitsuse vastu, mis polnud nõus astuma samme Läänele lähenemise nimel.

Sivkovitš on endine Ukraina riikliku julgeoleku ja kaitse nõukogu asejuht ning USA määras talle sel nädalal sanktsioonid Vene luurega koostöö tegemise eest.

Arbuzov ja Kljujev olid mõlemad asepeaministrid Janukovõtši ametiajal.

«Tänane informatsioon heidab valgust Venemaa tegevuse ulatusele, mille eesmärk on Ukrainat õõnestada ja on sissevaade Kremli mõtteprotsessi,» ütles Briti välisminister Liz Truss.

«Venemaa peab pingeid leevendama, lõpetama oma agressiooni ja desinformatsiooni kampaaniad ja asuma diplomaatia rajale.»

Väidetava vandenõu suhtes väljendas muret ka USA riikliku julgeoleku nõukogu pressiesindaja Emily Horne.

«Ukraina rahval on suveräänne õigus määrata omaenda tulevikku ning me toetame oma Ukraina demokraatlikult valitud partnereid.»

Mõne tunni eest ütles Briti allikas, et Vene kaitseminister Sergei Šoigu on võtnud vastu oma Briti ametivenna Ben Wallace'i ettepaneku kõnelusteks.

Šoigu tegi ettepaneku kohtuda Moskvas, kuna viimane kahe riigi kaitseministrite kohtumine toimus Londonis.

Kiievi partnerid kardavad Venemaa kavatsust riiki tungida.

Venemaa on survestanud Ukrainat alates 2014. aasta ülestõusust. Samal aastal hõivas Venemaa Ukrainalt Krimmi poolsaare ning mõni nädal hiljem puhkes sõda Ida-Ukraina separatistide ja Kiievi valitsusvägede vahel, mis on praeguse seisuga nõudnud enam kui 13 000 inimelu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles