POSTIMEES UKRAINAS Sjeverodonetski lastekodulapsed evakueeriti

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik, Sjeverodonetsk
Copy

Kõige emotsionaalsem pilt elanikke evakueerivast Sjeverodonetskist oli ümbruskonna lastekodulaste väljaviimine. 120 lapse seas evakueeriti rongiga teiste seas ka kümmekond beebit.

Lapsed pandi sisuliselt jõuga kell 3 päeval Lissitšanskist Lääne-Ukrainasse Hmelnitskisse suunduva rongi peale. Sülelapsi hooldava lastekodu kõik lapsed koos kasvatajatega suruti kupeevagunisse, mis oli juba poolenisti täis reisijaid.

Läbi rongiakende oli näha, kuidas kohati istusid kupeedes juba kaks-kolm täiskasvanut reisijat ning neile pandi juurde kaks-kolm imikut koos kasvatajatega.

Lisaks laaditi vagunisse kottide viisi mähkmeid, imikutoitu ja muud imikutele vajalikku. Normaaloludes sõidab rong Lissitšanskist Hmelnitskisse 20 tundi.

Sjeverodonetski ühe lastekodu asedirektor Inna Sazonova.
Sjeverodonetski ühe lastekodu asedirektor Inna Sazonova. Foto: Jaanus Piirsalu

Sjeverodonetski ühe lastekodu asedirektor Inna Sazonova rääkis Postimehele ja Saksa väljaandele Die Welt, et ennelõunal tuli neile korraldus kiiresti kõik lapsed valmis seada lahkumiseks. Asjade pakkimiseks anti pool tundi.

Rongijaama saabudes polnud Sazonoval enda sõnul halli aimu ka, kuhu neid lastega viiakse. Räägiti evakueerumisest Lvivi, aga lõpuks pandi neid Hmelintskisse sõitva rongi peale.

Lastekodu evakueerimine.
Lastekodu evakueerimine. Foto: Postimees

Kui ma läksin lastega rääkima, siis pealtnäha 10-16 aastased lapsed lausa ründasid mind küsimustega: «Kas te teate, kuhu meid viiakse? Öelge palun, kas algab sõda? Kas meid võidaks vangi võtta?»

Sazonova rääkis, et kui läks pakkimiseks ja kiiruga raudteejaama sõitmiseks, siis nad ei osanud lastele muud targemat öelda, kui et sõidetakse terviselaagrisse. «Lapsed ütlesid meile, et me pole lollid. Et see on ühe otsa piletiga lahkumine. Paljud hakkasid nutma. Selle asemel, et pakkida, me pidime hakkama neid rahustama.»

Ukraina sõdur lapsega.
Ukraina sõdur lapsega. Foto: Postimees
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles