Venemaa meeleavaldustel Ukraina sõja vastu peeti kinni 2500 inimest (7)

Copy
Sõjavastane meeleavaldus Moskvas.
Sõjavastane meeleavaldus Moskvas. Foto: YURI KOCHETKOV/EPA/Scanpix

Üle Venemaa on täna peetud meeleavaldustel Ukraina sõja vastu kinni rohkem kui 2500 inimest, teatasid vaatlejad.

Üle Venemaa on täna peetud meeleavaldustel Ukraina sõja vastu võetud kinni rohkem kui 2500 inimest, teatasid vaatlejad.

Politsei pressiesindaja sõnul võeti Moskvas kinni 1700 inimest, kes osalesid umbes 2500-pealise rahvamassi «sanktsioneerimata meeleavaldusel».

Vene uudisteagentuuride teatel võeti suuruselt teises linnas Peterburis kinni 750 inimest, kes olid kogunenud 1500 inimesega protestile sõja vastu.

Meeleavaldusi jälgiv ühendus OVD-Info kohaselt oli 49 Vene linnas kinni peetud 2575 protestijat. Ühenduse sõnul kasutasid märulipolitseinikud rahumeelsete meeleavaldajate vastu elektrišokki.

OVD-Info postitas sotsiaalmeediakanalis Telegram ka pealtnägijate fotosid ja videoid, millelt võis näha, kuidas märulipolitseinikud peksid meeleavaldajaid nuiadega, nii et veri väljas.

Hulk meeleavaldajaid võeti kinni Novosibirskis ja Jekaterinburgis.

Moskva Maneeži väljakul võeti kinni inimõigusorganisatsiooni Memorial aktivist Oleg Orlov, kes oli väljas plakatiga.

Moskvas nabiti kinni veel teinegi tuntud inimõiguste eest võitleja, Nobeli rahupreemia üks tänavusi soosikuid Svetlana Gannuškina, kes just täna tähistab oma 80. juubelit.

Moskva linna politsei teatel sattus üks politseibuss ka õnnetusse, kui auto käis üle katuse. Viga sai üheksa inimest, neist kuus kinnipeetut.

Peterburis olid märulipolitseinikud väljas arvukalt Gostinnõi Dvori juures, kesklinna hoone lähistel, kus meeleavaldajad sageli kogunevad.

Vene politsei hoiatas juba reedel, et kõik pühapäevaks kavandatud «ebaseaduslikud demonstratsioonid» surutakse viivitamatult maha ning korraldajatele ja osavõtjatele esitatakse süüdistused.

Alates 24. veebruarist, kui Vene väed president Vladimir Putini käsul Ukrainasse tungisid, on Venemaal kinni peetud juba üle 10 000 meeleavaldaja.

Meeleavalduste mahasurumisest ja neil osalejaid ähvardavast vanglakaristusest hoolimata on Venemaal kogu Ukraina sõja vältel toimunud iga päev protestid.

Vangi pandud Kremli-kriitik Aleksei Navalnõi kutsus nädala algul venelasi iga päev meelt avaldama ja rõhutas, Venemaast ei tohi saada hirmutatud argpükste rahvast.

Navalnõi kutsus protestijaid üles välja tulema ka pühapäevaks, nii Venemaa kõigi linnade keskväljakutel kui kogu maailmas.

Putin allkirjastas reedel seaduse, mis kehtestab kuni 15-aastase vanglakaristuse Vene sõjaväe kohta «libauudiste» avaldamise eest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles