Välisminister: Saksamaa ei puhka, kuni Minski repressioonid kestavad

Copy
Svjatlana Tsihhanovskaja, Veronika Tsepkalo ja Maria Kolesnikova õde Tatsjana Khomich Saksamaal Aachenis 26. mai 2022.
Svjatlana Tsihhanovskaja, Veronika Tsepkalo ja Maria Kolesnikova õde Tatsjana Khomich Saksamaal Aachenis 26. mai 2022. Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Scanpix

Saksamaa ei puhka enne, kui Aljaksandr Lukašenka režiimi repressioonid valgevene rahva kallal on lõppenud, tõotas välisminister Annalena Baerbock neljapäeval Valgevene opositsioonijuhtidele Karl Suure auhinda üle andes.

Euroopa ühtsuse idee edendamise eest määratava maineka Saksa auhinna said sel aastal Svjatlana Tsihhanovskaja, Maria Kolesnikova ja Veronika Tsepkalo.

Kolesnikovat, kelle Valgevene võimud septembris 11 aastaks vangi mõistsid, esindas Lääne-Saksamaal Aachenis peetud auhinnatseremoonial õde.

Baerbock juhtis tähelepanu Valgevene demokraatiaaktivistide kallal rakendatavale vägivallale ja repressioonidele ja tunnistas, et Euroopa on olnud Lukašenka režiimi suhtes aastaid eksiteel.

«Usk, et koostöö on teatud ulatuses võimalik isegi diktaatoritega, nagu Lukašenka, võis ajendada meid Valgevene režiimi suhtes liiga kõhklevalt käituma,» ütles Saksa välisminister.

Illusiooniks osutus ka lootus sundida Minsk kaubandussuhete abil muutustele, lisas ta.

«Minu kui Saksa välisministri jaoks on selge, et tulevikus peame olema kriitilisemad ja tegutsema otsustavamalt, kui meie väärtusi ja vabadust rünnatakse.»

«Me ei puhka enne, kui Lukašenka on lõpetanud vägivalla ja repressioonid teie rahva kallal,» lubas Baerbock aktivistidele.

Riikliku julgeoleku rikkumises ja võimuhaaramise vandenõus süüdi mõistetud Kolesnikova oli varem flöödimängija.

Tsihhanovskaja oli enne seda, kui presidendivalimistel kampaaniat alustanud abikaasa vahistati, poliitikakauge inimene. Lõpuks kandideeris Tsihhanovskaja ise ja ilmselt võitis 2020. aasta valimised, ehkki ametlikult kuulutati võitjaks Lukašenka.

Ka Veronika Tsepkalo võttis teatepulga üle abikaasalt Valeri Tsepkalolt, kes samuti kandideeris valimistel Lukašenka vastu, kuid oli vahistamise hirmus sunnitud põgenema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles