Putin: Venemaa saadab lähikuudel Valgevenele tuumavõimekusega rakette (15)

Copy
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka ja Vene president Vladimir Putin aprillis 2023
Valgevene president Aljaksandr Lukašenka ja Vene president Vladimir Putin aprillis 2023 Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Venemaa saadab lähikuudel Valgevenele tuumavõimekusega rakette, ütles president Vladimir Putin laupäeval kohtumisel Valgevene riigipea Aleksandr Lukašenkaga.

«Tulevatel kuudel saadame Valgevenele Iskander-M taktikalisi raketisüsteeme, mis saavad kasutada oma tava- ja tuumavariantides ballistilisi- või tiibrakette,» ütles Putin Peterburis toimuva kohtumise algul.

Lukašenka kurtis kohtumisel Putiniga, et on väga mures treeninglendude pärast, mida sooritavad USA ja NATO lennukid, mis tema väitel valmistuvad kandma tuumalõhkepäid ja tuumalaenguid.

«Ma palun teil kaaluda peegelvastust neile asjadele. Ei mingit ülereageerimist. Nad treenivad tuumalõhkepeade kandmiseks – palun aidake vähemalt kohandada meil olemasolevad lennukid, et need saaks kanda tuumalaenguid,» ütles ta.

«Ma ei ütle, et te viiksite homme sinna tuumarelvad, aga me ei saa naljatada, me mäletame 1941. aastat, kui meid uinutati, et kõik saab korda, kõik on vaikne, keegi ei ründa ja siis osutus, et me polnud selleks olukorraks valmis,» rääkis ta.

«Ma ei varja, tõstatan küsimuse, et võiksime olla valmis kõigeks, isegi kõige tõsisemate relvade kasutamiseks, et kaitsta oma isamaad Brestist Vladivostokini. See on meie otsene vastutus,« ütles Lukašenka kohtumisel Putiniga.

Kui ameeriklased treenivad lende, kaasates oma NATO partnereid, «siis midagi peab neil mõttes olema, milleks muidu treenida», leidis diktaator.

Ta seletas, et peab ülimalt tähtsaks arutada Vene presidendiga kõiki kaitse ja julgeolekuga seotud teemasid. «Et meie inimesed – venelased ja valgevenelased – mõistaksid, et nad on tõsise kaitse all,» lisas Lukašenka.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles