Soome ja Rootsi liidrite programm Madridis on Erdoğani määrata

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Soome suursaadik Klaus Korhonen, NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Rootsi suursaadik Axel Wernhoff 18. mail, kui õhinat põhjustas see, kas esimesena jõuab alliansi kätte Soome või Rootsi paber.
Soome suursaadik Klaus Korhonen, NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Rootsi suursaadik Axel Wernhoff 18. mail, kui õhinat põhjustas see, kas esimesena jõuab alliansi kätte Soome või Rootsi paber. Foto: Johanna Geron/REUTERS/Scanpix

18. mail ajas Soome avalikkuse rõõmsalt elevile asjaolu, et neid NATO juures esindav suursaadik Klaus Korhonen sai liitumisavalduse alliansi peasekretärile Jens Stoltenbergile üle antud mõni sekund enne Rootsi kolleegi Axel Wernhoffi.

Järgnevad nädalad on elevust jahutanud. Korhonen ja Werhoff on saanud käia Stoltenbergi kabinetis koosviibimistel, kus nad NATO peasekretäri võõrustamisel üritavad koos Türgit alliansis esindava suursaadiku Basat Öztürkiga klaarida muresid, mille tõttu Ankara blokeerib praegu kahe Põhjala riigi liikmeksvõttu.

Ankara on öelnud, et nende jaoks pole selle nädala Madridi tippkohtumine punkt, mille ajaks peaks Soome ja Rootsi teema ilmtingimata lahendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles