Afganistani meessoost aukandjad kogunevad Talibani võimu kinnistama

Copy
Talibani turvakontroll Kabulis enne loya jirgat.
Talibani turvakontroll Kabulis enne loya jirgat. Foto: STRINGER / EPA / SCANPIX

Tuhanded Afganistani usuõpetlased ja hõimuvanemad kogunesid täna pealinna kohtumisele, kuhu lubatakse ainult mehi ja millega Taliban loodab kinnistada oma käremeelset islamistlikku võimu.

Loya jirga kohta, kus aukandjad lahendavad küsimusi konsensuse kaudu, pole palju üksikasju avaldatud ning meedial on osalemine keelatud.

Kohtumine toimub nädal pärast seda, kui riigi idaosa tabanud maavärinas hukkus üle tuhande inimese ja jäi koduta veel kümned tuhanded.

Talibanil oli raskusi riigi valitsemisega juba enne maavärinat, kuivõrd Afganistan on pikalt olnud majandusraskustes ja välisabi, millest see sõltus, kuivas Lääne toetatud valitsuse kukutamise järel kokku.

Hiljem täna kohtuvad kõrgete Talibani juhtidega Kataris USA ametnikud, et arutada Afganistani reservide vabastamist. Washington püüab leida viisi tagamaks, et raha jõuab riigi rahva, mitte Talibanini.

Allikas Talibanist ütles sel nädalal AFPle, et kolmepäevasel jirgal lubatakse režiimi kritiseerida ja arutatakse tundlikke küsimusi, nagu tüdrukute haridus, mis on liikumises sisetülisid tekitanud.

Naisi kohtumisele aga ei lubata. Asepeaminister Abdul Salam Hanafi kinnitas eile ringhäälingule RTA, et sellele järele pole ka vajadust, sest neid esindavad meessugulased.

«Naised on meie emad ja õed, peame neist väga lugu. Kui nende pojad kogunemisel osalevad, tähendab see, et nad on ka ise kaasatud,» leidis ta.

Taliban on alates võimule naasmisest keelanud tüdrukutel koolis käimise, samuti on vallandatud naised riigiametitest, keelatud neil üksi reisida ja kästud kanda riideid, mis katavad kõik peale näo.

Lisaks on Taliban keelanud ilmaliku muusika, keelanud inimeste kujutamise reklaamides, käskinud telekanalitel filmide ja seebikate näitamise, kui seal esineb katmata naisi, ning öelnud meestele, et nad peaksid kandma rahvarõivaid ja habeme pikaks kasvatama.

Peaministri büroo saadetud kirja kohaselt peaks kõik Afganistani üle 400 piirkonna saatma kogunemisele kolm saadikut. Samuti oodatakse esindajaid usuühendustelt ja teistelt organisatsioonidelt, tõstes osalejate arvu üle 3000.

Kohalik meedia spekuleerib, et osaleda võib ka Talibani kõrgeim juht Hibatullah Akhundzada, keda ei ole nähtud alates sellest, kui liikumine riigis taas võimu haaras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles