USA ja Kanada taunisid G20 kohtumisel Venemaa sõda Ukraina vastu (1)

Copy
Vene keskpanga esindaja Elizaveta Danilova ja aserahandusminister Timur Maksimov G20 tippkohtumisel Indoneesias 15. juuli 2022.
Vene keskpanga esindaja Elizaveta Danilova ja aserahandusminister Timur Maksimov G20 tippkohtumisel Indoneesias 15. juuli 2022. Foto: MADE NAGI/AP/Scanpix

Lääneriikide rahandusministrid mõistsid reedel Indoneesias G20 kõnelustel hukka Venemaa kallaletungi Ukrainale ning ütlesid, et Vene ametiisikud on sõjakoledustes kaasosalised.

Kahepäevasel kohtumisel Bali saarel püüavad G20 rahandusministrid leppida kokku strateegias Venemaa sõjast tingitud majandusraskuste, inflatsiooni ja teiste rahvusvaheliste kriiside vastu.

«Venemaa üksi vastutab negatiivsete mõjude eest maailmamajandusele,» ütles USA rahandusminister Janet Yellen avaistungil Vene delegatsioonile.

«Venemaa ametnikud peavad tunnistama, et nad Putini režiimi jätkuva toetamisega aitavad nad kaasa selle sõja kohutavatele tagajärgedele. Te jagate vastutust süütute elude eest.»

Tema seisukohta jagas Kanada rahandusminister Chrystia Freeland, kes ütles Vene delegatsioonile, et nood on süüdi Ukrainas toime pandud sõjakuritegudes, sest toetavad invasiooni, vahendas üks Kanada ametnik.

«Mitte ainult teie kindralid ei soorita sõjakuritegusid, seda teevad ka majandustehnokraadid, kes lasevad sel sõjal juhtuda ja jätkuda,» ütles Freeland.

Vene rahandusminister Anton Siluanov ja Ukraina rahandusminister Serhii Martšenko võtavad kohtumisest osa virtuaalselt.

Moskva saatis kohale aserahandusministri Timur Maksimovi, kes viibis saalis nii Yelleni kui Freelandi kõne ajal, ütles kohtumisel olnud allikas.

Kohtumise võõrustaja ja G20 eesistuja Indoneesia hoiatas ministreid, et kui energia- ja toidukriisile lahendust ei leita, on see katastroof.

«Läbikukkumise hind on kõrgem, kui me saame endale lubada,» ütles Indoneesia rahandusminister Sri Mulyani Indrawati ja kannustas kõiki ministreid koostööle, sest maailm ootab lahendusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles