Tsihhanovskaja tegi järgmise käigu võimu ülevõtmiseks

Postimees
Copy
Valgevene oppositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja.
Valgevene oppositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: Mihkel Maripuu

Valgevene opositsioon Vilniuses kuulutas välja üleminekuvalitsuse, mida juhib 2020. aasta augusti presidendivalimised võitnud Svjatlana Tsihhanovskaja.

Leedu portaali lrt.lt teate kohaselt tegi Tsihhanovskaja uudise teatavaks 9. augustil Vilniuses toimunud Uus-Valgevene konverentsi ajal. Naine on viibinud Vilniuses sellest ajast peale, kui ta kaks aastat tagasi oli sunnitud põgenema.

Tsihhanovskaja töötas 2020. aastani õpetajana ning autokraat Aljaksandr Lukašenka vastu pidi presidendivalimistel kandideerima hoopis tema abikaasa Sergei Tsihhanovski, kes aga vangistati enne valimisi ning mõisteti 18 aastaks vangi.

Valgevene on 24. veebruarist peale olnud Venemaa liitlane sõjas Ukraina vastu ja on spekuleeritud, et üks põhjus, miks Lukašenka ulatuslikumat tuge Venemaale sõjas Ukraina vastu anda ei saa, on sõda paljastanud Valgevene opositsiooni mõjuvõimu, mistõttu Minski režiim tunneb end ebaturvaliselt. Seega on igasugune surve Minskile oluline muuhulgas Valgevene sõjalise osaluse vaos hoidmiseks. Lisaks aitab eksiilvalitsuse moodustamine motiveerida Valgevenes toimivat vastupanuvõitlust, kes muuhulgas sõja alguses saboteeris Valgevene raudteevõrku.

Tsihhanovskaja juhitud valitsusse kuuluvad mitmed tuntud Valgevene opositsioonitegelased, eraldi on lisaks traditsioonilistele ministriportfellidele määratud ka võimusiirde eest vastutav minister ning õigusriigi taastamist eest vedav kabinetiliige. Leedu valitsus on pakkunud Valgevene opositsioonile kaitset ja toetust ning pidi selle eest 2021. aasta suvel taluma Minski tekitatud ränderünnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles