ÜRO: Afganistanis ähvardab näljahäda kuut miljonit inimest (2)

BNS
Copy
Martin Griffiths.
Martin Griffiths. Foto: AP/Scanpix

Afganistan seisab silmitsi süveneva vaesusega ning näljahäda ähvardab kuut miljonit inimest, hoiatas esmaspäeval ÜRO humanitaarjuht, kutsudes doonorriike taastama majandusarengu rahastamine ja andma koheselt 770 miljonit dollarit aitamaks afgaanidel eelolevat talve üle elada.

Martin Griffiths ütles ÜRO Julgeolekunõukogule, et Afganistan on silmitsi humanitaar-, majandus-, kliima-, nälja- ja finantskriisiga.

Konflikt, vaesus, kliimašokid ja toidujulgeoleku puudumine on pikka aega olnud Afganistanis kurb reaalsus, ütles ta, rõhutades, et praegune olukord on nii kriitiline ka seetõttu, et pärast Talibani võimuletulekut aasta tagasi peatati ulatuslik arenguabi.

ÜRO hinnangul vajab rohkem kui pool Afganistani elanikkonnast, umbes 24 miljonit inimest, abi ning ligi 19 miljonit on silmitsi toidujulgeoleku puudumisega, märkis Griffiths.

«Me oleme mures, et need numbrid muutunud peatselt veelgi suuremaks, kuna talveilm tõstab niigi kõrged kütuse- ja toiduhinnad uutesse kõrgustesse».

Griffithsi sõnul on kiiresti vaja 614 miljonit dollarit, et valmistuda talveks, seal hulgas teha korda peavarju pakkuvad keskused ning varuda sooje riideid ja tekke. Lisaks on vaja 154 miljonit dollarit toidu ja muu varustuse toimetamiseks teatud piirkondadesse, mis talve saabudes ülejäänud maailmast ära lõigatakse.

Talibanil «ei ole eelarvet investeerimaks oma tulevikku,» ütles ÜRO humanitaarjuht. «On selge, et teatud arengutoetust tuleb alustada.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles