Trump nimetas Bidenit Pennsylvania valimisüritusel riigivaenlaseks

Copy
USA vabariiklasest ekspresident Donald Trump kõneles oma toetajatele Pennsylvanias, kus tema peamine eesmärk oli toetada kubernerivalimistel Doug Mastrianot ja senatikoha valimistel Mehmet Ozi.
USA vabariiklasest ekspresident Donald Trump kõneles oma toetajatele Pennsylvanias, kus tema peamine eesmärk oli toetada kubernerivalimistel Doug Mastrianot ja senatikoha valimistel Mehmet Ozi. Foto: ED JONES / AFP / SCANPIX

USA vabariiklasest ekspresident Donald Trump nimetas laupäeval Pennsylvania osariigis peetud erakonna toetajate valimisüritusel demokraadist riigipead Joe Bidenit «riigivaenlaseks».

Ühtlasi mõistis Trump hukka Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) tema Florida kodus augustis läbi viidud läbiotsimise.

Pärast 8. augustil aset leidnud FBI reidi esimest korda avalikkuse ees esinenud Trump nimetas läbiotsimist «õiguse paroodiaks» ja hoiatas, et «karjuv seadusrikkumine» toob kaasa «tagasilöögi, mille sarnast ei ole keegi eales näinud».

«Enam värvikamat näidet ei ole olemas vägagi tegelikest Ameerika vabadusest lähtuvatest ohtudest, kui vaid mõni nädal tagasi, mida te nägite, kui me olime tunnistajaks ühele kõige šokeerivamale võimu kuritarvitamisele, mida mõni administratsioon on Ameerika ajaloos (toime pannud),» ütles Trump Wilkes-Barre'i linnas oma häälekale toetajaskonnale.

Tema osundus, nagu oleks Bideni administratsioon justkui juhtinud haarangut, läheb vastuollu juba kaua aega kehtivate protokollidega, mille kohaselt tegutsevad nii justiitsministeerium kui FBI sõltumatult Valgest Majast.

Käremeelne kinnisvaraärimees Trump reageeris oma esinemises ka Bideni selle nädala kõnele, milles president ütles, et tema eelkäija (Trump) ja ta vabariiklastest toetajad esindavad äärmuslust, mis seab ohtu meie vabariigi vundamendi.

Biden pidas «kõige õelama, vastiku ja lõhestavama kõne, mida mõni Ameerika president on eales pidanud», ütles Trump.

«Ta on riigivaenlane. Te tahate ju seda teada,» ütles Trump.

«Vabariiklased MAGA liikumises ei ole need, kes püüavad meie demokraatiat õõnestada,» jätkas ta viitega oma liikumisele Make America Great Again (i.k. - muutkem Ameerika taas suureks).

«Meie oleme need, kes püüavad pääsa meie demokraatiat, väga lihtne,» ütles ta rõkkavatele toetajatele. «Oht demokraatiale tuleb vasakäärmusest. Mitte paremalt.»

Trump tuli oma erakonna toetajaid üles kütma enne novembrikuu vahevalimisi, millel Bideni demokraadid võivad kaotada kontrolli kongressi mõlemas kojas.

Ehkki Trump ei osale valimistel, püüab 79-aastane Biden muuta valimised omalaadseks referendumiks tema eelkäija üle ja säilitada enamus nii senatis kui esindajatekojas.

Wilkes-Barre'is korraldatud valimiskampaania koosolekul toetas Trump oma kandidaati senaatorikohale, teletohtrit Mehmet Ozi, ja kubernerivalimistel Doug Mastrianot.

Trumpi toetaja Edward Young ütles AFPle koosolekul, et ta tundis «tülgastust» Bideni kõne peale.

«Ta kuulutas sõja mulle. Ta kuulutas sõja poolele Ameerikast,» ütles Young.

Nii Bideni kui Trumpi toetusreisid Pennsylvaniasse tulenevad sellest, et tegu on ühe olulisema «lahinguosariigiga» vabariiklaste ja demokraatide vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles