Obama: olen vajaduse korral valmis Iraani vastu jõudu kasutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama täna Iisraeli-meelsele lobirühmale AIPAC kõnelemas.
USA president Barack Obama täna Iisraeli-meelsele lobirühmale AIPAC kõnelemas. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kinnitas täna toetust liitlasele Iisraelile ning hoiatas Iraani, et ei kardaks vajaduse korral jõudu kasutada, et takistada Iraanil tuumarelva väljatöötamist.

«Iraani liidrid peaksid teadma, et mul ei ole ohjeldamise poliitikat, mul on poliitika, mis näeb ette Iraanil tuumarelva hankimise takistamist. Ja nagu ma olen juba korduvalt oma ametiaja jooksul selgelt öelnud, ei löö ma kõhklema, kas kasutada jõudu, kui on vaja kaitsta USAd ja selle huve,» ütles Obama kõnes Iisraeli-meelsele lobirühmale AIPAC.

Samas hoiatas ta mõtlematu sõnade loopimise eest ja soovitas anda aega, et islamivabariigile kehtestatud sanktsioonid mõjuma hakkaksid.

Obama sõnul annab liiga palju sõjast rääkimine vastupidise tulemuse.

«Ma paluksin kõigil meeles pidada nende küsimuste kaalukust: panuseid, mis Iisraelil, Ameerikal ja maailmal mängus on. Juba praegu on liiga palju hooletut sõjajuttu,» ütles Obama.

Ta lisas, et sellised jutud on kasulikud Teheranile, sest need tõstavad Iraani nafta hinda.

Sel nädalal tegi Obama seni kõige karmisõnalisema avalduse Iraani kohta, kinnitades ajakirjale Atlantic, et ta ei blufi. Samas toonitas ta ka selles usutluses, et sanktsioonidele keskendumisel on kõige suurem tõenäosus edu tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles