ÜLEVAADE Itaalia valimised võitnud paremblokki ootab turbulentne aeg

Külli Kapper
, toimetaja
Copy
«Aitäh Itaalia» – sellise sõnumiga tähistas Itaalia Vendade esimees Giorgia Meloni Roomas valimisvõitu. 
«Aitäh Itaalia» – sellise sõnumiga tähistas Itaalia Vendade esimees Giorgia Meloni Roomas valimisvõitu. Foto: Ettore Ferrari/ANSA/ZUMA /Scanpix

Itaalia parlamendivalimised võitnud paremblokil seisavad ees keerulised läbirääkimised koalitsioonileppe sõlmimiseks, sest järgmise aasta riigieelarve vastuvõtmisega on kiire, aga lubatud maksukärped ei pruugi sugugi sobituda euroala reeglitega.

Itaalia valijad otsustasid üleeilsetel ennetähtaegsetel valimistel toetada parempoolse erakonna Itaalia Vennad peaministrikandidaati Giorgia Melonit, andes talle hoo uue valitsuse kokkupanemiseks.

Itaalia Vennad kogusid valimistel suurima, 26-protsendilise toetuse, edestades populaarsuselt teisele kohale jõudnud vasaktsentristlikku Enrico Letta Demokraatlikku Parteid seitsme protsendiga.«Itaalia on meid valinud, pidades meid vääriliseks valitsema. Me ei vea Itaaliat alt. Teeme kõik selleks, et itaallased saaksid taas oma riigi üle uhked olla,» oli tulevase Itaalia esimese naispeaministri reaktsioon valimistulemustele.

Valimiskampaaniat tegi Meloni koos parempoolse Matteo Salvini Liiga ja Silvio Berlusconi Edasi Itaaliaga, mistõttu kõigi eelduste kohaselt on valitsusliit koos, kui just enne võimule asumist võimulepet koostades ja ministriportfelle jagades omavahel tülli ei pöörata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles