BLUFF VÕI MITTE? Ekspertide arvates sõltub tuumarelva järele haaramine Putini meeleheite sügavusest (11)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin juhatab eile Sotšist videokohtumist.
Venemaa president Vladimir Putin juhatab eile Sotšist videokohtumist. Foto: Gavriil Grigorov / Kreml / Planet Pix / ZUMA Press Wire / Scanpix

Venemaa presidendi Vladimir Putini hoiatus, et ta on valmis kasutama tuumarelva, on jaganud lääne poliitikud, diplomaadid ja eksperdi kahte lehte – kui osa neist peab ähvardusi blufiks, siis teised usuvad, et ta võib sõjalise kaotuse vältimiseks, enda ametikoha kaitsmiseks, lääne hirmutamiseks või Kiievi alistuma sundimiseks haarata väiksema taktikalise tuumarelva järele.

Putini käsutuses on maailma suurim tuumaarsenal, sealhulgas uue põlvkonna hüpersoonilised relvad ja kümme korda rohkem taktikalisi tuumarelvi kui läänel, mistõttu võtavad Ameerika Ühendriigid ja NATO ähvardusi tõsiselt.

«Putin mängib kõrgete panustega mängu,» ütles Reutersile Columbia ülikooli sõja- ja rahu-uuringute professor Richard K. Betts. «Kui ma peaksin tegema rahalise panuse, siis ma panustaksin ilmselt koefitsiendiga kolm kahele, et ta ei kasutaks tuumarelvale isegi siis, kui ta tunneb, et on meeleheitel, kuid see ei ole head koefitsient.».

Londoni King's College'i sõjauuringute emeriitprofessori Lawrence Freedmani sõnul pole praegu tõendeid, et Moskva valmistuks tuumalöögi andmiseks, ja kui nad seda teeks, teaks USA sellest üsna ruttu

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles