Iraani politsei ähvardas kasutada protestijate vastu «kogu oma jõudu»

Copy
Iraani president Ebrahim Raisi Teheranis 28. september 2022.
Iraani president Ebrahim Raisi Teheranis 28. september 2022. Foto: Iraani presidendi kantselei/AFP/Scanpix

Iraani politsei hoiatas kolmapäeval, et kavatseb karmilt maha suruda naiste juhtimisel algatatud meeleavaldused, mis puhkesid kaks nädalat tagasi pärast kombluspolitsei vahi all viibinud noore naise surma,

Pärast 22-aastase naise surma vallandusid üleskutsetest vaoshoitusele hoolimata meeleavaldused, mille käigus on tapetud kümneid inimesi.

Ööl vastu teisipäeva leidsid aset laiaulatuslikud meeleavaldused juba 12. päeva järjest, teatas Iraanist väljapool paiknev opositsiooniline meedia, seda vaatamata internetipiirangutele, mille eesmärk on tõkestada kogunemisi ja takistada verise mahasurumise kohta tehtud piltide ja videote levimist.

Iraani süüdistati kolmapäevastes piiriülestes rünnakutes kurdi võitlejate vastu Iraagis, mis on islamivabariigi jõulise tegutsemise meeleavaldajate vastu hukka mõistnud. Rünnakutes sai surma vähemalt seitse ja haavata 28 inimest. Juhtumi tõttu kutsus Iraak välja Iraani suursaadiku Bagdadis.

«Need argpükslikud rünnakud leiavad aset ajal, mil Iraani terroristlik režiim ei ole suuteline maha suruma jätkuvaid siseriiklikke meeleavaldusi ning vaigistama kurdi ja iraani rahvaste kodanikuvastupanu,» ütles Iraagist tegutsev Iraani Kurdistani Demokraatlik Partei.

Meeleavaldustel «Naine, elu, vabadus!» on naised põletanud hunnikute viisi peasalle või sümboolselt lõiganud maha oma juuksed ümberkaudsete rahvamasside juubelduste saatel.

Musta riietunud märulipolitsei tulistas Teherani Ekbatani linnaosas korterite akendesse, võis näha videoklipist, mida jagas ööl vastu kolmapäeva Radio Farda, USA rahastatud ning Prahas paiknev raadiojaam.

«Politseinikud kasutavad kontrrevolutsionääride ja vaenulike elementide vandenõude vastu kogu oma jõudu ja kohtlevad karmilt kõiki, kes häirivad avalikku korda ja julgeolekut,» seisis uudisteagentuuri Fars edastatud politsei avalduses.

Veidi varem oli ÜRO vahendanud peasekretär António Guterrese üleskutset Iraani paremäärmuslikule presidendile Ebrahim Raisile vältima ebaproportsionaalse jõu kasutamist meeleavaldajate vastu.

Uudisteagentuuri Fars kohaselt on alates 16. septembrist, mil Amini suri, tapetud umbes 60 inimest.

Oslos tegutsev vaatlusühendus Iraani Inimõigused märkis aga, et surma on saanud vähemalt 76 inimest.

Ametnikud ütlesid esmaspäeval, et kinni on peetud üle 1200 inimese, kelle seas on aktiviste, advokaate ja ajakirjanikke.

Usutluses AFP-le ütles Iraani kunagise šahhi Mohammad Reza Pahlavi poeg Reza Pahlavi, et meeleavalduste näol on tegu märgilise naiste revolutsiooniga ning kutsus kogu maailma avaldama islamivabariigi vaimulikule juhtkonnale jõulist survet.

Reza Pahlavi, kelle isa kukutati Iraani 1979. aasta islamirevolutsiooni käigus, kutsus Iraani süsteemi jõulisemalt muutma, et sellest saaks ilmalik ja demokraatlik riik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles