USA admiral: Hiina võib Taiwani tungida kardetust varem

Copy
Hiina president Xi Jinping kompartei kongressil Pekingis 16. oktoober 2022.
Hiina president Xi Jinping kompartei kongressil Pekingis 16. oktoober 2022. Foto: Ju Peng/Xinhua via AP/Scanpix

USA sõjavägi peaks olema valmis, et Hiina tungib Taiwani juba sel aastal, ütles kolmapäeval kõrge admiral.

Washingtoni kõrged ametnikud ja võimukandjad hoiatavad, et Hiina president Xi Jinping on Taiwani vallutamisele oluliselt rohkem aldis, kui seni arvati. Nüüd liitus nendega ka USA mereväeoperatsioonide juht admiral Michael Gilday.

Tema sõnavõtt järgneb Taiwani julgeolekujuhi hoiatusele, et katse saart vallutada kukuks läbi ja teeks Hiinast paariariigi.

Xi on võitmas kolmandat viieaastast ametiaega ja andis pühapäeval kommunistliku partei kongressile kõne, kus kiitis oma senist võimuperioodi ja kordas lubadust Taiwan ühel päeval ülejäänud Hiinaga jõuga liita.

Gildaylt küsiti mõttekoja Atlantic Council aruteluringis Xi kõne kohta ja kas ta nõustub teiste USA admiralide hinnanguga, et Peking on Taiwani vallutamiseks valmis aastaks 2027.

«Asi ei ole ainult selles, mida president Xi ütleb, vaid selles, kuidas hiinlased käituvad ja mida nad teevad,» ütles Gilday mõttekojas.

«Me oleme viimase 20 aasta jooksul näinud, et nad täidavad kõik võetud eesmärgid varem, kui nad lubasid.»

«Seega, kui räägime 2027. aasta võimalusest, peame minu meelest silmas pidama aastat 2022 või 2023,» lisas ta. «Ma ei saa seda välistada. Ma ei taha sellega üldse paanikat külvata. Me lihtsalt ei saa seda minema soovida.»

Hiina kompartei pole Taiwani kunagi kontrollinud, kuid peab seda siiski enda omaks.

Taiwan pole ametlikult Ühendriikide liitlane, kuid kongress on seadusega kohustatud müüma Taipeile kaitserelvastust ja saare kaitsmisele on tugev parteideülene toetus.

Peking on pikalt öelnud, et tahab «rahumeelset taasühinemist» Taiwaniga, kuid jätnud endale võimaluse kasutada sõjalist jõudu, eriti juhul, kui saar end ametlikult iseseisvaks kuulutab.

Xi on sidunud Taiwani vallutamise «Hiina rahva suure noorenemisega» ja öelnud, et taasühinemist ei saa lõputult põlvest põlve edasi lükata.

Hirmu, et Peking võib 23 miljoni elanikuga Taiwanile kallale tungida, on suurendanud Venemaa sõda Ukraina vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles