Keemiarelvajuurdlust nõudnud Türgi arst peeti kinni

Copy
Şebnem Korur Fincancı Ankaras 4. veebruar 2022.
Şebnem Korur Fincancı Ankaras 4. veebruar 2022. Foto: BURHAN OZBILICI/AP/Scanpix

Türgi politsei pidas kinni arstide liidu presidendi, kes nõudis, et uuritaks süüdistusi, mille kohaselt on sõjavägi kasutanud Põhja-Iraagis kurdi mässuliste vastu keemiarelva, teatas kolmapäeval meedia.

Doktor Şebnem Korur Fincancı (63) peeti kinni terroripropaganda levitamises süüdistatuna, ütles Ankara peaprokuratuur.

Kohtumeditsiiniekspert Fincancı on suurema osa karjäärist pühendanud piinamiste ja väärkohtlemiste dokumenteerimisele ning on üks Türgi juhtivaid inimõigusaktiviste. Ta on olnud Türgi inimõigusfondi president.

Ajaleht BirGün ja teised Türgi meediaväljaanded teatasid, et naine peeti kinni kolmapäeva hommikul oma Istanbuli kodus ja toodi ülekuulamiseks Ankarasse.

Türgi võimud lükkasid eelmisel nädalal tagasi kurdi mässuliste väited, et sõjavägi kasutab Põhja-Iraanis Kurdistani Töölispartei (PKK) vastu keemiarelvi. Sõjaväe väitel ei olegi nende relvastuse hulgas keemiarelvi.

Fincancı ütles usutluses kurdimeelsele uudisteportaalile, et uuris videoid väidetava keemiarelvade kasutamise kohta ja soovitas nähtu põhjal asja uurimist.

«On ilmne, et kasutati üht toksilist gaasi, mis kahjustab otseselt närvisüsteemi,» ütles ta.

President Recep Tayyip Erdoğan süüdistas Fincancıt Türgi relvajõudude mustamises ja oma riigi solvamises, sest «räägib terroriorganisatsioonide keelt».

Ta lubas astuda samme puhastamaks Türgi arstide liit ja teised kutseorganisatsioonid «terroriorganisatsioonide toetajaist».

Teisipäeval tegi politsei haaranguid mitmes Türgi linnas ja pidas kinni 11 kurdimeelses meedias töötavat ajakirjanikku, keda süüdistatakse vihkamise ja vaenu õhutamises ning sidemetes keelatud PKK-ga.

PKK on korraldanud ülestõusu Türgi riigi vastu alates 1984. aastast. Türgi on nimetanud organisatsiooni terrorirühmituseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles