Ukraina hoiatas valgevenelasi Putini libaoperatsioonide eest

BNS
Copy
Valgevene diktaator-president Lukašenka.
Valgevene diktaator-president Lukašenka. Foto: DIDOR SADULLOEV / Reuters / Scanpix

Ukraina väejuhatus avaldas pakilise pöördumise Valgevene rahva poole hoiatusega, et Venemaa eriteenistused valmistavad Valgevene Ukraina-vastasesse sõtta kaasamiseks Valgevenes ette provokatsioone, kirjutab Unian.

«Venemaa eriteenistused valmistavad teie alal ette provokatsioone, nende terrorirünnakute eesmärgiks võivad olla kriitilise tähtsusega taristurajatised, sealhulgas Astravetsi tuumajaam,» öeldakse pöördumises.

Ukraina relvajõud tuletasid meelde, kui kohutavad olid inimeste elule ja tervisele ning keskkonnale tervikuna Tšornobõli tuumaelektrijaama plahvatuse tagajärjed. Kindralstaap rõhutas, et Venemaa püüab Valgevenet Ukraina-vastasesse sõtta tõmmata mis tahes vahenditega.

Valgevenelasi kutsutakse üles nõudma oma juhtkonnalt Valgevene põhiseaduse 18. artikli järgimist, mis välistab sõjalise kallaletungi Valgevene alalt teiste riikide vastu.

Samuti paluti Valgevene kodanikel jälgida kahtlaste isikute ja sõidukite tegevust kriitilise taristu rajatiste läheduses ja teavitada sellest korrakaitsjaid ning kui need ei reageeri, teavitada sellest maailma üldsust kõigi olemasolevate vahenditega.

Ukraina väejuhatus võttis oma jutu kokku: «Me ei vastanud ühelegi teie alalt lähtunud agressiooni ilmingule. Me ei kavanda Valgevene ala ründamist ega kavatse läbi viia mingit rünnakut. See on Ukraina ametlik seisukoht.»

Alates sissetungist on Venemaa kasutanud Valgevene ala rakettide tulistamiseks Ukraina pihta. Samuti ründasid Vene sissetungijad 24. veebruaril Valgevenest Ukraina põhjapiirkondi.

Seetõttu kehtestati uued Euroopa sanktsioonid nii Venemaale ja ka Valgevenele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles