Rootslane mõisteti süüdi parteijuhi tapmise plaanis

Copy
Rootsi Keskpartei juht Annie Lööf parlamendis 27. september 2022.
Rootsi Keskpartei juht Annie Lööf parlamendis 27. september 2022. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Gotlandi ringkonnakohus mõistis teisipäeval vaimsete häiretega mehe süüdi terrorikuriteoks valmistumises, väites, et mehel oli kavas tappa üks Rootsi tipp-poliitikuid Annie Lööf.

Lisaks sellele mõisteti 33-aastane Theodor Engström süüdi Rootsi riikliku psühhiaatrilise ravi koordinaatori tapmises. Psühhiaater pussitati surnuks juuli algul keset päist päeva Gotlandil Rootsi poliitilise eliidi kohtumise ehk Almedaleni nädala ajal.

Engström võttis süü omaks ja ta mõisteti psühhiaatrilisele ravile, sest arstide sõnul kannatas ta tõsise psüühilise haiguse all nii kuriteo toimepaneku kui hinnangu andmise ajal.

Prokurörid süüdistasid Engströmi terroriaktis 64-aastase psühhiaatri Ing-Marie Wieselgreni tapmise eest, väites, et teo eesmärk oli elanikkonnas hirmu külvata.

Kohus lükkas aga selle väite tagasi ja mõistis mehe süüdi tapmises.

Kui Engström oli pussitamise eest kinni peetud, avastas politsei, et ta kavatses tappa ka Keskpartei juhi Annie Lööfi, kes viibis pussitamiskoha läheduses.

Kohus leidis, et see plaan kujutas endast ettevalmistust terroriaktiks.

Ajakirjanduse andmetel oli Engström varem tegev neonatslikus liikumises NMR.

Immigratsioonivastase erakonna Rootsi Demokraadid kirglik oponent Lööf on olnud pikka aega paremäärmuslike rühmituste sihikul.

Kaks nädalat enne rünnakut soetas Engström kahe teraga noa, kaks mõõka ning vibu ja nooled. Tal olid detailsed andmed Wieselgreni ja Lööfi plaanidest ja liikumisest Almedaleni ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles