Brüssel kutsub Iraanis viibivaid belglasi vahistamisohu tõttu lahkuma

Copy
Belgia peaminister Alexander De Croo.
Belgia peaminister Alexander De Croo. Foto: JOHANNA GERON

Belgia valitsus kutsus pühapäeval Iraanis asuvaid belglasi riigist lahkuma, kuna on oht, et neid võidakse meelevaldselt kinni pidada, sest sealsed võimud tegelevad meeleavalduste jõhkra mahasurumisega.

«Kõik Iraanis viibivad Belgia kodanikud, kelle seas topeltkodanikud, on vahistamise, meelevaldse kinnipidamise ja ebaõiglase kohtumõistmise ohus. See oht kehtib ka inimeste kohta, kes külastavad Iraani lihtsalt turismi eesmärgil,» seisis valitsuse avalduses.

«Vahistamise või kinnipidamise korral ei ole Iraanis tagatud põhiõiguste austamine ja üksikisikute turvalisus. Selles kontekstis on Belgia Teheranis asuva saatkonna suutlikkus pakkuda Iraanis vahistatud või kinnipeetud kodanikele konsulaarkaitset väga piiratud,» lisati teadaandes.

«Hiljuti arreteeriti meelevaldselt üks Belgia kodanik ja mitu teist läänlast, kes on praegu Iraanis vangis,» hoiatas ministeerium.

Iraanis viibivatel Belgia kodanikel soovitati ühtlasi oma liikumist piirata ja «vältida igasuguseid kogunemisi».

Sel suvel oli Iraanis riigi konsulaarteenistuses registreeritud 200 Belgia kodanikku.

Ministeeriumi avaldus tuli pärast seda, kui nädala keskel sai teatavaks, et Iraan määras Belgia humanitaarabitöötajale 28-aastase vanglakaristuse. Olivier Vandecasteele vahistati veebruaris ja teda hoitakse väidetavalt Teherani kurikuulsas Evini vanglas tingimustes, mida Belgia justiitsminister Vincent Van Quickenborne on nimetanud «ebainimlikeks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles