Aafrika Ühendriike veel niipea ei looda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliitfoto Aafrika mandrist.
Satelliitfoto Aafrika mandrist. Foto: Wikipedia.org

Pühapäeval Etioopias kogunenud Aafrika Liidu (AU) riigipead arutavad tippkohtumisel võimalusi luua Ameerika Ühendriikide eeskujul tervet mandrit ühendavad Aafrika Ühendriigid.


Ühendriikide loomise idee kõige suuremaks eestkõnelejaks on Liibüa liider Muammar Gaddafi, kelle hinnangul on see ainus võimalus, kuidas tulla ilma lääneriikide sekkumiseta toime globaliseerumise, vaesuse ja riikidevaheliste konfliktidega, vahendas Reuters.

Tema sõnul aitaks vastava organisatsiooni loomine võidelda tõhusamalt ka vaesuse, aidsiepideemia ja malaariaga ning vähendada sealsete riikide rõhuvat võlakoormat.

Vaatamata aastaid kestnud jõupingutustele pole Gaddafi ja tema liitlaste kava veel toetust pälvinud, sest Aafrika poliitikud on edasiste sammude osas kõhkleval seisukohal.

Kui Ühendriikide loomist toetavad riigid näevad selles võimalust, kuidas vähendada piirkonnas endiste koloniaalriikide mõju, siis näiteks Briti Rahvaste Ühenduse liikmesriigid seisavad ühendamiskavale vastu.

Kõige häälekamalt seisab ühendriikide loomise vastu samuti endine Ühendkuningriigi dominioon Lõuna-Aafrika Vabariik, mille liidrite hinnangul on ühendriikide loomise idee ebapraktiline ning see ei taga piirkonna stabiilset arengut ja edu.

Ühendriikide loomist arutati ka kaks aastat tagasi toimunud AU kohtumisel, kuid kõiki pooli rahuldavate tulemusteni ei jõutud. Möödunud aasta juulis koostasid riigid aga raamleppe, mille alusel nüüd edasist tegevust koordineeritakse.

Tansaania riigipea Jakaya Kikwete ütles pärast pühapäeval toimunud tippkohtumist, et riigid suutsid kokku leppida ainult selles, et kõiki Musta Mandri riike, välja arvatud Mauritaaniat, Guinead ja Marokot, ühendava AU täitevorgan komisjon saab senisest küll laialdasema mandaadi, kuid sellest niipea veel Ühendriikide valitsust ei saa.

AU eesistujamaa presidendi Kikwete sõnul lepivad 53 liitu kuuluvat Aafrika riiki kolmapäeval lõppeva tippkohtumise jooksul kokku uue organisatsiooni struktuurides. Tema sõnul tähistaks see olulist sammu Aafrika riikide ühtse valitsuse loomise suunas.

Sisepoliitilises kriisis vaevlevad korruptiivsed Sudaan, Somaalia, Zimbabwe ja Kongo Demokraatlik Vabariik on AU ideed pahatihti tagasi lükanud ja on ähvardanud seda teha ka seekord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles