Kerry: Põhja-Korea lubab kokkuleppest kinni pidada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry.
John Kerry. Foto: SCANPIX

Mõjukas USA senaator kohtus reedel Põhja-Korea tuumakõneluste juhiga, kes lubas täita eelmisel nädalal USAga sõlmitud lepet.

Demokraadist senaator John Kerry ütles, et Põhja-Korea tegi ka «põhjapaneva avalduse», mille kohaselt soovib riik teistsugust suhet ja ei taha USAga tülitseda.

Kerry kohtus Ri Yong-hoga mitteametlikul julgeolekukonverentsil New Yorgis nädal aega pärast seda, kui Pyongyang nõustus uraani rikastamise peatama ja ÜRO inspektorid riiki lubama. Samuti nõustus Põhja-Korea tuuma- ja pikamaarakettide katsetuste moratooriumiga.

«Nad ütlesid, et nad täidavad eelmisel nädalal sõlmitud lepet, et me võime sellele kindlad olla,» ütles senati väliskomisjoni esimees Kerry ajakirjanikele.

Vastutasuks annab USA Põhja-Koreale üle mitme aasta taas toiduabi.

Kuigi kokkulepe on pingeid leevendanud, on see alles esimene samm 2009. aastal katkenud tuumadesarmeerimiskõneluste jätkamise suunas.

Põhja-Korea suhted Lõuna-Koreaga on endiselt jahedad ning julgeolekukonverentsi korraldajate sõnul kahe Korea esindajad omavahel eraldi ei kohtunud.

USA sõnul nõuavad paremad suhted Põhja-Koreaga eelnevalt Pyongyangi ja Souli suhete paranemist.

Lõuna-Korea taasühinemisminister Yu Woo-ik andis reedel mõista, et Lõuna-Korea on kõnelusteks valmis.

USA kinnitas omakorda, et ei lase hiljutistel edusammudel Põhja-Korea suunal mõjutada USA ja Lõuna-Korea tihedaid sidemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles