ÜRO juht noomis rikkaid riike kiskjaliku lähenemise pärast vaestele

Copy
ÜRO peasekretär António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres laitis täna maailma rikkaid riike ja suuri energiaettevõtteid, kes survestavad vaeseid riike «röövellike» intressimäärade ja halvavate kütusehindadega.

Guterres rääkis planeedi 46 enim puudust kannatava riigi tippkohtumisel, et rikkad riigid peaksid andma teiste aitamiseks 500 miljardit dollarit aastas. Vaesed riigid on tema sõnul röövellike intressimäärade tõttu kapitaliturgudelt välja surutud, samal ajal kui energiaettevõtted teenivad rekordkasumeid.

Tavapäraselt toimub enim puudust kannatavate riikide tippkohtumine iga kümne aasta järel, kuid koroonaviiruse pandeemia tõttu lükkus see alates 2021. aastast kaks korda edasi.

Tippkohtumisel ei osale Afganistan ning Myanmar, sest ÜRO liikmed ei tunnusta nende valitsusi.

Ühegi maailma suurmajanduse riigijuht Doha kohtumisel ei osale.

«Majandusareng esitab väljakutseid, kui riigid on ressursipuuduses, võlgadesse uppumas ja võitlevad ikka veel ajaloolise ebaõiglusega, mis tuleneb ebavõrdsest reageerimisest COVID-19-le,» märkis Guterres avasõnas.

«Meie üleilmse finantssüsteemi on kujundanud rikkad riigid, suures osas nende endi kasuks,» rääkis ÜRO peasekretär.

Guterres tõi samuti esile, et vaesed riigid on ka digirevolutsiooni osas maha jäänud ning sõda Ukrainas on toidu ja kütuse hinnad neile veelgi kallimaks teinud.

Rikkamad riigid on lubanud sadu miljardeid dollareid, et aidata vaesematel riikidel kliimamuutusega võidelda. Guterres ütles, et ÜRO jätkab nende juba lubatud ressursside taotlemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles