HÄDAOLUKORRAD Soome eriüksus toiduallergikute ega veganite nõudeid täitma ei hakka (2)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Soome piirivalvurid õppusel. Foto on illustratiivne
Soome piirivalvurid õppusel. Foto on illustratiivne Foto: Rajavartiolaitos / Soome piirivalve

Soome piirivalvurite eriüksus ei saa raske toidutalumatuse all kannatajate ega veganite dieedinõudeid täita, vahendas rahvusringhääling YLE.  

Taimetoitlased ning tsöliaakia [nisutalumatus - toim] ja raske laktoositalumatusega inimesed jäävad samuti Soome eliit-piirivalvurite üksuse koosseisust välja.

Põhja-Karjala piirivalvurite väljaõppeosakonna juhataja Ville Juvoneni sõnul on toitumispiirangud tingitud võimalikest eriolukordadest. 

«Sõjaaja kohustused on väga nõudlikud ja eridieedi pakkumine võib väga keeruliseks muutuda. Selle otsusega tagame, et kõik piirivalvurid saavad igas olukorras piisavas koguses toiteväärtuslikke eineid,» selgitas Juvonen.

Juvonen lisas, et toitumispiirangute eeskirjad kehtestas Soome kaitsevägi (FDF). 

FDF otsust ei põhjendanud, vahendas rahvusringhääling YLE. 

Erakorraliste olukordade ajal kannaksid piirivalvurid kaasas külmkuivatatud toitu, mida saab lihtsalt kuuma veega valmistada. Samuti õpetatakse piirivalve eriüksuslastele kalapüüki ja põdraliha valmistamist. 

«Kuigi Soome metsades on söödavaid taimi, ei ole neid piisavas koguses saadaval,» märkis Juvonen.

«Tõsi, inimesed on erandlikel aegadel ellu jäänud ka puukoore«leivast» toitudes, kuid füüsiliselt nõudlikul perioodil peab täiskasvanu tarbima üle 6000 kalori,» lisas väljaõppe juht. 

Võimalikud üllatused

Kehtivate piirangute kiuste on väljaõppel sõdurieinetega probleeme, näiteks õppusel välja löönud ülitundlik veiselihaallergia. 

Juvoneni sõnul on eeskirjade tõlgendamiseks ja erandite tegemiseks ruumi, kuid reegleid keegi muutma ei hakka. 

«Reeglid toimivad ja me oleme nendega hästi hakkama saanud. Sõjaliselt on võimalik ja mõistlik kaks täiesti erinevat asja. Meie lähtume erandlikest asjaoludest ja ühtsustus on kõigile lihtsam,» lisas piirivalvur. 

Võrdõiguslikkus

Soome mittediskrimineerimise ombudsmani büroo vanemnõunik Robin Harmsi sõnul peaks piirivalve eriüksuse kandidaatidele sätestatud toitumisreeglid üle vaatama. 

«Tundub, et inimesed pannakse ebasoodsasse olukorda nende tervislike seisundite, ja võimalik, et ka veendumuste tõttu,» ütles Harms, märkides, et eeskirjad peaksid põhinema seadusel.

«Neil peavad olema väga tugevad põhjused [selliste piirangute jaoks], mis peavad olema vastuvõetavad põhi- ja inimõiguste seisukohast,» vahendas Harmsi kommentaari YLE. Ombudsman lisas siiski, et julgeoleku kaalutlustel loodud eriolukordade reeglid näivad põhjendatud. 

«Lõppkokkuvõttes tuleb hinnata suuniste mõistlikkust. Kas need on tänases maailmas tõepoolest hädavajalikud või saab sama eesmärgi saavutada viisil, mis ei õigusi ei piiraks,» küsis Harms YLE-lt. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles