Piraadid said tankilaeva eest hiigelsumma

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MV Faina.
MV Faina. Foto: Reuters / Scanpix

Somaalia piraadid lasksid eile siiani suurima neile makstud lunarahasumma – 3,2 miljoni USA dollari ehk ligi 40 miljoni Eesti krooni – eest vabaks mullu 25. septembril kaaperdatud kaubalaeva MV Faina, mis äratas rahvusvahelist tähelepanu ka oma laadungiga.





Nimelt oli Ukraina lipu all sõitva Faina koormaks 33 Nõukogude Liidus toodetud T-72 tanki ja muud relvastust. Kohe pärast aluse vangilangemist kerkis küsimus, kellele see koorem mõeldud oli.



Kenya väitis, et ostis need tankid endale, sama kinnitas Ukraina. Samas julgesid nii mõnedki, näiteks Ameerika Ühendriigid, selles väites kahelda ning oletada, et laeva last oli mõeldud hoopiski Lõuna-Sudaani mässulistele. Ka piraatide teatel oli relvastus teel Sudaani.



Üks kaudne tõend, mis toetab pigem USA ja mereröövlite versiooni, on asjaolu, et Kenya muidu Nõukogude relvastust ostnud pole.



Aluse vabastamist tervitas ka Ukraina president Viktor Juštšenko. «17 Ukraina meremeest saavad peagi Ukraina pinnal näha oma lähedasi,» rõõmustas ta uudisteagentuuri Reuters teatel. Lisaks neile töötasid Fainal ka üks Läti kodanik ja kaks Venemaa kodanikku.



Pikale veninud pantvangidraama sundis ukraina meremeeste lähedasi möödunud kuul esinema avaliku pöördumisega, kus nad tunnistasid, et meeste järjest halveneva tervise ja kohutavate elamistingimuste tõttu astuvad nad üle Kiievi võimude soovitusest ajakirjandusega mitte suhelda ja kutsuvad maailma neid vangistatuid aitama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles