Endine Hollandi peaminister eutaneeriti koos abikaasaga

Copy
Dries van Agt abikaasaga 1981. aastal.
Dries van Agt abikaasaga 1981. aastal. Foto: Wikimedia Commons / Hans van Dijk / Anefo

93-aastasena suri esmaspäeval Hollandi endine peaminister Dries Van Agt. Ta lahkus siitilmast koos abikaasa Eugeniega – mõlemad eutaneeriti.

Surmast andis teada Van Agti asutatud huvikaitserühm The Rights Forum, vahendab The Guardian.

Organisatsiooni direktor Gerard Jonkman ütles Hollandi ringhäälingule NOS, et mõlemad olid väga haiged, kuid ei saanud ilma teineteiseta minna. Van Agt ei suutnud 2019. aastal saadud ajuverevalumist kunagi täielikult taastuda.

Van Agtide surma peetakse osaks Hollandis kasvavast nn paarieutanaasia trendist. Kuigi paarieutanaasia on endiselt haruldane, märgiti seda esimest korda 2020. aastal, kui 26 inimest lahkus eutanaasia teel samal ajal nende elukaaslastega. Järgmisel aastal kasvas see arv 32-le, tunamullu otsustas 58 inimest siitilmast koos partneriga lahkuda.

Riigis aastas umbes 1000 inimese eutaneerimissoovi rahuldava organisatsiooni Expertisecentrum Euthanasie pressiesindaja Elke Swart ütles, et iga paari surmaabi taotlusi kontrollitakse rangete nõuete alusel individuaalselt, mitte koos. «Huvi selle vastu kasvab, kuid see on ikka veel haruldane,» ütles ta. «See on puhas juhus, et kaks inimest kannatavad samal ajal talumatult ilma väljavaateta leevendust saada ... ja et nad mõlemad soovivad eutanaasiat.»

Eutanaasia ja abistatud enesetapp on Hollandis alates 2002. aastast seadustatud kuuel tingimusel, sealhulgas kui on kindlaks tehtud, et inimene kannatab talumatute valude käes ning kui inimesel on olnud pikaajaline soov surra. Teine erialaspetsialist peab soovi kinnitama. Enamikul juhtudel teeb eutanaasia perearst eutaneeritava kodus.

Van Agt oli Hollandi peaminister aastatel 1977–1982. Ta oli esimene erakonna Kristlik-Demokraatlik Apellatsioon (CDA) esimees. Hollandi meedia andmetel elasid Van Agtid koos 70 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles