Scholz: Trumpi NATO-kommentaar on vastutustundetu ja ohtlik (2)

Uuendatud 12. veebruar 2024, 21:42
Copy
Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz.
Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz. Foto: Annegret Hilse / Reuters / Scanpix

Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz mõistis esmaspäeval hukka USA vabariiklaste tõenäolise presidendikandidaadi Donald Trumpi ähvarduse. 

Trump sõnas, et tema riigipeaks saamisel rünnaku korral jäävad kaitseta need NATO liikmesriigid, mis ei kuluta nõutavat osa oma sisemajanduse kogutoodangust kaitse-eelarvele ning nimetas sellist seisukohta hoolimatuks, vastutustundetuks ja ohtlikuks.

«Lubage mul selgesõnaliselt öelda seoses hiljutiste arengutega, et igasugune NATO kollektiivkaitse garantii relativiseerimine on vastutustundetu ja ohtlik ning täidab vaid Venemaa huve,» ütles Scholz pärast kõnelusi Poola peaministri Donald Tuskiga.

Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier kritiseeris enne seda samuti jõuliselt USA ekspresidendi Donald Trumpi ähvardust jätta kaitseta NATO liitlasriigid, mis ei täida kaitsekulutuste nõuet, öeldes, et eelolevate presidendivalimiste vabariiklaste suursoosiku sõnad teenivad Venemaa huve.

«Sellised avaldused on vastutustundetud ja need aitavad Venemaad,» ütles Steinmeier Nicosias ajakirjanikele.

Steinmeieri sõit Küprosele tähistab üldse esimest korda, kui mõni Saksamaa riigipea on Euroopa Liidu liikmesriikide hulka kuuluvat saareriiki külastanud.

Trump hoiatas laupäeval, et USA ei kavatse tema ametiajal kaitsta NATO liitlasi Venemaa rünnakute vastu, kui nood ei täida võetud rahalisi kohustusi.

Valimiskampaania jõulised väljaütlemised teevad paljusid Euroopas murelikuks, et Trumpi võimalik naasmine Valgesse Majja võib tõsiselt õõnestada NATO kollektiivkaitse vihmavarju, mis on alates Teise maailmasõja lõpust kaitsnud Euroopat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles