Suursaadik Kaljurand: meil on 14 päeva, et veenda Gruusia valitsust välismõjuseadusest loobuma (7)

Mai-Brit Jürman
, ajakirjanik
Copy
Eesti suursaadik Gruusias Riina Kaljurand.
Eesti suursaadik Gruusias Riina Kaljurand. Foto: Martin Pedaja

Gruusias on vastuoluline välismõjuseadus palju rahvusvahelise kogukonna tähelepanu äratanud ja see on teinud Euroopa Liidu riigid ärevaks, sest Gruusiasse on palju investeeritud. Eesti Vabariigi suursaadik Gruusias, Riina Kaljurand sõnas, et Eestil ja teistel lääneriikidel on aega 14 päeva, survestamaks Gruusia valitsust ja parlamenti välismõjuseadusest loobuma. Vastasel juhul ei tule Gruusia liitumine Euroopa Liiduga kõne allagi. 

Kõige tähtsamaks ja aegkriitilisemaks peab suursaadik Kaljurand praegu Eesti ja liitlasriikide pingutusi, et näidata Gruusia valitsusele, et Euroopa Liidul (EL) on suutlikkus poliitikat muuta, kui olukord seda nõuab. See tähendab ka erinevate hüvede äravõtmist. «Ilmselt tuleb lauale panna mingisugused meetmed, mis näitavad, et kõik need Euroopa Liidu antud privileegid, nagu viisavabadus, ei ole iseenesestmõistetavad. Kõik need privileegid on saadud teatud sammude eest ja kui te keerate need sammud tagasi, siis on asju, mida me võtame tagasi,» ütles Kaljurand.

«Me räägime siin ajutisest viisanõudluse kehtestamisest, mingisuguste rahaliste ja finantsprojektide ning finantstoetuste külmutamistest – räägime sellistest sammudest, mis peaksid selge sõnumi andma valitsusele, et see ei ole okei. Ei ole nii, et Euroopa Liit on rohkem huvitatud teie liikmelisusest kui teie ise.» Kaljurand ütles, et lääneriikide vahel käib tihe koostöö ning Balti riigid ja Põhjamaad on leidnud ühise konsensuse võtta initsiatiiv enda kätte, et tuua lahedused ELi lauale. Ta tõdes, et kindlasti ei saa juba homme näiteks viisavabadust ära võtta, kuid oluline on saata Gruusiale sõnum, et seaduse vastuvõtmise puhul, ja eriti enne valimisi, on Euroopa Liit valmis kasutama erinevaid meetmeid, et hoida Gruusiat ohjes.

Tagasi üles