Läti uus valitsus kinnitati ametisse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti ja Euroopa Liidu lipp
Läti ja Euroopa Liidu lipp Foto: Liis Treimann

Läti seim kinnitas täna veenva häälteenamusega ametisse uue valitsuse peaminister Valdis Dombrovskise juhtimisel, mis peab riigi välja tooma üha süvenevast kriisist.


67 seimiliiget hääletas tänasel erakorralisel istungil uue paremtsentristliku valitsuse poolt ja vaid 21 vastu, vahendasid AFP ja LETA.

Dombrovskise valitsusse kuuluvad viie erakonna esindajad - lisaks peaministri parteile Uus Aeg ka Kodanike Liit, Isamaale ja Vabadusele / LNNK, Rahvaerakond ning Roheliste ja Talupidajate Liit. Kokku on neil parlamendis 64 häält.

Dombrovskis ütles enne hääletust peetud sõnavõtus, et uue valitsuse ja selle programmi heakskiitmine võrdub otsuse tegemisega Läti kriisi lahendamiseks.

«Täna on teie hääletus valitsuse ja selle programmi üle ka otsus selle kohta, kuidas saada üle tohutust majanduslikust ja poliitilisest kriisist,» märkis ta, rõhutades seejuures, et esimest korda pärast iseseisvuse taastamist tuleb kaaluda sedavõrd tõsiseid meetmeid, päästmaks riiki pankrotist.

Poliitikavaatlejate puhul on uus koalitsiooni pikaaegsete isiklike vastuolude tõttu siiski «armastuseta abielu» ning juba läbirääkimiste ajal võis täheldada varjatud erimeelsusi.

Uus Aeg sai opositsioonist tulles lisaks valitsusjuhi kohale veel kolm ministriportfelli: rahandusministeeriumi hakkab juhtima endine peaminister Einars Repše, majandusministeeriumi Artis Kampars ja siseministeeriumi Linda Murniece.

Seimis praegu suurima esindatusega Rahvaerakond saab uues valitsuses viis kohta: Ivars Eglitis jääb tervishoiuministriks, Edgars Zalans regionaalarengu ja omavalitsuste ministriks ning Maris Riekstinš välisministriks.

Rahvaerakonna liider ja eelmine siseminister Mareks Seglinš asub nüüd juhtima justiitsministeeriumi ning äsja poliitikasse tulnud rahvusliku sümfooniaorkestri direktor Ints Dalderis läheb kultuuriministeeriumi.

Roheliste ja Talupidajate Liit hakkab juhtima nelja ministeeriumi: Tatjana Koke jääb haridus- ja teadusministriks ning Raimonds Vejonis keskkonnaministriks, samas kui põllumajandusministriks saab õlletehase Piebalgas Alus nõukogu esimees Janis Duklavs ja sotsiaalministriks tõuseb Uldis Augulis.

Isamaale ja Vabadusele / LNNK säilitab ühe ministriportfelli, sest senine majandusminister Kaspars Gerhards hakkab vedama transpordiministeeriumi. Kodanike Liidu liige Imants Liegis aga saab kaitseministriks.

Dombrovskis oli seni Läti saadik Euroopa Parlamendis. Tema valitsus on järjekorras 15. pärast Läti vabanemist Nõukogude okupatsiooni alt ja üldse 34. pärast iseseisvusdeklaratsiooni 1918. aastal.


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles