Aafrika Liit peatas Madagaskari liikmesuse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andry Rajoelina.
Andry Rajoelina. Foto: Reuters / Scanpix

Aafrika riike ühendav Aafrika Liit (AU) otsustas peatada Madagaskari liikmesuse, sest organisatsiooni hinnangul oli saareriigi riigipööre ebaseaduslik.


AU rahu- ja julgeolekunõukogu esimehe ja Burkina Faso suursaadiku Bruno Nongoma Zidouemba.kinnitusel leidis organisatsiooni nõukogu, et sõjaväe toel toime pandud Madagaskari võimupööre, mille käigus kinnitas konstitutsioonikohus saareriigi presidendi kohusetäitjaks opositsioonijuhi Andry Rajoelina, oli põhiseaduse vastane, teatas BBC News.

«Nõukogu otsustas peatada Madagaskari osavõtu AU organite töös,» lisas Zidouemba.

BBC korrespondendi sõnul on Madagaskaril aega kuus kuud, et põhiseaduslikku korda taastada. Vastasel korral võib AU kehtestada Madagaskarile sanktsioonid.

Madagaskari senine riigipea Marc Ravalomanana loobus ametist ajutise sõjaväelise valitsuse kasuks, kuid armee keeldus riigi valitsemist üle võtmast ja toetas 34-aastast Rajoelinat, kelle konstitutsioonikohus vaatamata viimase liiga noorele eale ametisse kinnitas.

Presidendi ametivande peaks endine diskor andma laupäeval, kuid vaatlejate hinnangul üritab ta enne seda muuta põhiseadust, mille järgi peaks Rajoelina veel riigipeaks saamiseks kuus aastat kannatama.

Vaatamata sellele, et Madagaskari kõrgem kohus on võimuvahetuse heaks kiitnud, ei soovi rahvusvahelised organisatsioonid ja teiste riikide valitsused riigipööret seaduslikuks tunnistada.

Madagaskari peaministri kohusetäitja Monja Roindefo kinnitusel ei kukutatud presidenti sõjaväelise riigipöörde käigus, vaid tegemist oli seadusliku võimupöördega.

«See oli demokraatia otsene väljendamine olukorras, kus esindusdemokraatia ei väljenda end institutsioonide kaudu,» kinnitas Roindefo AFP-le.

Aafrika mandri riike ühendab AU moodustati Aafrika Majandusühenduse ja Aafrika Ühtsuse Organisatsiooni (AOU) õigusjärgse järeltulijana 2001. aastal ja see hõlmab kõiki Aafrika riike, välja arvatud Mauritaaniat ja Guinead, mille liikmelisus peatati pärast eelmisel aastal toime pandud sõjaväelisi riigipöördeid ning Marokot, kes lahkus AOUst 80ndatel aastatel territoriaalsete vaidluste tõttu Lääne-Saharaga.

AU eesmärk on edendada rahu, julgeolekut, stabiilsust ja demokraatlikke valitsemistavasid üldiselt rohkete riigipöörete, kodusõdade, aidsiepideemia, suurte võlgnevuste ja korruptsiooni poolest tuntud Mustal mandril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles