Ivanišvili nimetas uue valitsuse koosseisu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bidzina Ivanišvili tutvustab ministrikandidaate
Bidzina Ivanišvili tutvustab ministrikandidaate Foto: SCANPIX

Gruusia parlamendivalimised võitnud opositsiooniliidu Gruusia Unistus liider Bidzina Ivanišvili tegi täna teatavaks uue valitsuse koosseisu.

Ivanišvili kuueparteiline ühendus saavutas 1. oktoobri valimistel üllatusvõidu president Mihheil Saakašvili erakonna üle. Miljardärist Ivanišvili ise kavatseb hakata peaministriks, kuid ta pole seni tagasi saanud Gruusia kodakondsuse.

Kaitseministri ja asepeaministri kandidaadiks esitas ta Irakli Alasania (38), kes oli Gruusia suursaadik ÜROs 2008. aastal augustisõja aegu. Alasania oli varem Saakašvili liitlane, kuid asus pärast tööd maailmaorganisatsioonis opositsiooni.

Siseministri kohale on esitatud Ivanišvili lähedane liitlane Irakli Garibašvili ja välisministriks endine suursaadik Hollandis ja Saksamaal Maia Pandžikidze.

Asepeaministriks pakkus Ivanišvili endist tippjalgpallurit Kahha Kaladzet.

Asepeaministriks ning regionaalarengu ja taristu ministriks pakkus Ivanišvili endist tippjalgpallurit Kahha Kaladzet.

Justiitsministriks on esitatud Teja Tsulukiani, reintegratsiooni riigiministriks Paata Zakareišvili, eurolõimumise riigiministriks Aleksei Petriašvili, tervishoiu- ja sotsiaalministriks Amiran Gamkrelidze, vanglate ministriks Sozar Subari, noorsoo- ja spordiministriks Levan Kipiani, kultuuriministriks Guram Odišarija, diasporaaministriks Konstantin Surguladze ja põllumajandusministriks David Kirvalidze.

Parlamendi esimehe kandidaadiks on esitatud David Usupašvili.

Peaprokuröri kandidaat on Artšik Kbilašvili.

Veel mõned ministrikandidaadid lubas Ivanišvili nimetada lähipäevil.

Ivanišvili kandidatuuri valitsusjuhiks peab esitama tema rivaal Saakašvili, kelle ametiaeg presidendina lõpeb 2013. aasta oktoobris. Seejärel jõustuvad põhiseadusmuudatused, mis annavad parlamendile ja peaministrile rohkem võimu ja kahandavad presidendi volitusi.

Esialgsetel andmetel saab Ivanišvili leer 150-kohalises parlamendi 83 ja Saakašvili erakond 67 kohta. Parlamendi uus koosseis koguneb 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles