Nobeli füüsikapreemia pälvisid prantsuse ja USA kvantfüüsik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavuse Nobeli füüsikapreemia pälvisid prantslane Serge Haroche ja ameeriklane David Wineland «murranguliste katsemeetodite eest, mis võimaldavad mõõta ja mõjutada üksikuid kvantsüsteeme», teatas Nobeli komitee täna.

Rootsi kuningliku teaduste akadeemia teatel tunnustati teadlaste panust meetodite väljaarendamisel, millega on võimalik kvantosakesi uurida neid hävitamata. Nii Haroche kui ka Wineland tegelevad kvantoptikaga, mis uurib valguse ja mateeria vastasmõju.

«Nende murrangulised meetodid on võimaldanud astuda selles uurimisvallas esimesed sammud uue kvantfüüsikal põhineva ülikiire arvuti loomise suunas,» märkis akadeemia. «Nende uurimistulemused on võimaldanud konstrueerida ka ülitäpseid kelli, mis võivad saada tulevikus uue ajastandardi aluseks.»

Mulluse füüsikapreemia võitsid ameeriklased Saul Perlmutter, Brian Schmidt ja Adam Riess kaugete supernoovade jälgimisel tehtud avastuse eest, et universum suureneb üha kiiremini.

Majanduskriisi tõttu on Nobeli Fond vähendanud preemiasummat kümnelt miljonilt kaheksale miljonile Rootsi kroonile (930 000 eurot).

Tänavustele nobelistidele antakse preemia üle 10. detsembril, Alfred Nobeli surma-aastapäeval Stockholmis toimuval tseremoonial.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles