Jaapani poliitiku templikülastus vihastas naabreid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinzo Abe (keskel) lahkumas Yasukuni templist.
Shinzo Abe (keskel) lahkumas Yasukuni templist. Foto: SCANPIX

Jaapani opositsioonijuhi Shinzo Abe otsus külastada täna Yasukuni pühamut võib saaretüli tõttu niigi teravaid suhteid piirkonnas veelgi pingestada.

Hiinat on aastaid ärritanud Jaapani tipp-poliitikute tava külastada Tokyo kesklinnas asuvat templit, mis on pühendatud sõjas langenud jaapanlastele, sealhulgas pärast Teise maailmasõja lõppu surma mõistetud sõjaroimaritele, kes Pekingi kinnitusel vastutavad ka tuhandete hiinlaste surma eest.

Uudisteagentuuri AFP teatel on Hiina riigimeedia jõudnud juba Abe visiiti ka kritiseerida, märkides, et see võib Ida-Hiina meres paiknevate vaidlusaluste saarte pärast tülitsevate riikide suhteid veelgi mürgitada.

«Provokatiivsed ja lühinägelikud sammud kahjustavad Jaapani ja selle rahva huve,» märkis Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Lisaks hiinlastele on templikülastused vihastanud ka korealasi, kes peavad end samuti Jaapani agressiooni ohvriks.  

2006-2007 Jaapani peaministrina töötanud Abe, kellel on praeguse valitsuse ebapopulaarsuse tõttu head võimalused tõusta uuesti saareriigi valitsusjuhiks, ütles oma templikülastust kommenteerides, et ta avaldas austust kangelastele, kes ohverdasid oma elu kodumaa eest.

Abe on korduvalt templit külastanud, viimati tegi ta seda alles 15. augustil. Peaministrina ei külastanud ta templit aga kordagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles