Merkel on Saksamaal ülekaalukalt populaarseim kantslerikandidaat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Frank-Walter Steinmeier saabuvad koos valitsuse kabinetiistungile.
Angela Merkel ja Frank-Walter Steinmeier saabuvad koos valitsuse kabinetiistungile. Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi Saksamaa sotsiaaldemokraatlik partei (SPD) loodab Angela Merkeli konservatiividelt sügisestel valimistel hääli röövida, on SPD kantslerikandidaat, praegune välisminister Frank-Walter Steinmeier ebapopulaarsem kui kunagi varem.


Ajakirja Stern viimase küsitluse järgi toetaks Steinmeierit 22 protsenti valijatest, kui Saksamaal valitaks kantslerit otse. See on välisministri halvim avaldatud tulemus pärast seda, kui ta mullu septembris ametlikult kantsleriks kandideerimisest teada andis. Toetus on eriti madal vahetult enne seda kui SPD pühapäeval valimiskampaanias avalöögi teeb.

Merkeli populaarsus seevastu on tõusnud - otse kantsleriks valiks ta 51 protsenti küsitletuist, mis tähendab Steinmeieri ees 29-protsendist edumaad. Saksamaa valitsusjuhi valib parlament.

Merkeli parteid - kristlikud demokraadid, kes moodustavad ühisfraktsiooni Baierimaa kristlike sotsialistidega (CDU/CSU) - ei ole aga kantsleri populaarsusest eriti võitnud. Neid toetaks 35 protsenti, praegust rivaalitsevat koalitsioonipartnerit SPDd aga 24 protsenti.

Liberaalide (FDP) toetus on 16 protsenti, rohelistel 10 ning vasakpoolsetel 11 protsenti.

CDU/CSU-l oleks koos eelistatuima koalitsioonipartneri FDPga nii koos 51 protsenti häältest, mis annaks parlamendis napi enamuse.

Valimised on Saksamaal 27. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles