Hongkongis kuivasid katusel tuhanded haiuimed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubitsejad laotasid Hongkongis umbes 20 000 haiuime kuivama kõnnitee asemel tehasekatusele, ilmselt selleks, et mitte avalikkust pahandada. Uimed asuvad eramaal, seetõttu ei saa ka võimud midagi teha.
Kaubitsejad laotasid Hongkongis umbes 20 000 haiuime kuivama kõnnitee asemel tehasekatusele, ilmselt selleks, et mitte avalikkust pahandada. Uimed asuvad eramaal, seetõttu ei saa ka võimud midagi teha. Foto: Reuters/ScanPix

Loomakaitsjaid vapustas eile vaatepilt, mis avanes Hongkongis ühe kohaliku tehase katusel – seal lebasid tuhanded värskelt ära lõigatud haiuimed, millest valmistatava supi järele on Aasia uusaastapidustuste eel suur nõudlus.

Tehases kohal käinud aktivist Gary Stokes hindab katusele kuivama jäetud haiuimede arvu 15 000 – 20 000-le.

«See on šokeeriv,» ütles Stokes, loomakaitseorganisatsiooni Sea Shepherd Hongkongi koordinaator, AFP-le. Enda sõnul pole ta kunagi varem Hongkongis nii massiliselt haiuimesid ühes kohas näinud.

«See on kõige jõhkram, julmem ja barbaarsem osa sellest tööstusest – raiuda hailt uimed maha ja ta siis tagasi vette visata on kohutav ja ebainimlik,» lisas ta.

Lisaks julmusele – haid surevad väga aeglaselt, kuni nad on verest tühjaks jooksnud – on keskkonnakaitsjad haipüügi vastu põhjusel, et see ohustab mereelu tasakaalu.

Hongkong on üks maailma suurimaid haiuimede müügi turge. Uimesid, mida paljud aasialased peavad haruldaseks ja maitsvaks delikatessiks, kasutatakse Hiinas ja mujal Aasias pidusöökidel pakutavates kallihinnalistes suppides. Näiteks Hiina pulmapidudel on haileem helduse ja jõukuse märgiks. Ühe pulmapeo jaoks kulub uimesupiks kuni 40 haid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles