Assad: Süüria opositsiooniga ei saa läbi rääkida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad pidamas kõnet Damaskuse ooperimajas.
Süüria president Bashar al-Assad pidamas kõnet Damaskuse ooperimajas. Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad ütles täna seitsmekuise vaheaja järel esimest korda avalikult üles astudes, et opositsiooniga pole kodusõja lõpetamise üle võimalik läbi rääkida.

«See, et me ei ole leidnud partnerit, ei tähenda, et me ei ole huvitatud poliitilisest lahendusest, vaid, et me ei ole partnerit leidnud,» rääkis president Damaskuses Dar al-Assadi kultuuri- ja kunstikeskuses kuulajaskonna marulise aplausi saatel.

Assad nimetas valitsusvastaseid lääne marionettideks.

Tegemist on Süüria liidri esimese pöördumisega üle mitme kuu ning see toimub ajal, mil riigis käivad ägedad lahingud valitsusvägede ja ülestõusnute vahel.

Assad esines viimati 3. juunil parlamendis. Novembris andis ta usutluse Vene televisioonile ja tõrjus jutte eksiiliminekust, kinnitades, et elab ja sureb Süürias.

Hiljem ei ole ta 2011. aasta märtsis rahvaülestõusust alguse saanud, kuid kodusõjaks üle kasvanud konflikti kommenteerinud. ÜRO uusimatel andmetel on konfliktis hukkunud vähemalt 60 000 inimest.

Nüüd pidas Assad võitlusliku kõne, rõhutades, et konflikt ei ole valitsuse ja opositsiooni, vaid «rahva ja tema vaenlaste» vahel.

«Üks asi on kindel: need, kellega me praegu silmitsi seisame, kannavad Al-Qaeda ideoloogiat,» ütles president, kes varem väitnud, et Süüria ülestõusu taga on välismaa terroristid. «Need on need, kes tahavad Süüria tükeldada ja nõrgestada. Aga Süüria on tugevam... ja jääb suveräänseks... ja just see ärritab Läänt.»

Assad kutsust kõiki Süüria elanikke oma kodumaad kaitsma: «Kõik peavad seda kaitsma, see on rünnak kogu rahvale..., iga kodanik, kes on teadlik ja keeldub lahendustega ühinemast, viib riiki tagasi.»

Kuulajad katkestasid presidenti korduvalt hüüetega «Oma hinge ja vara ohverdame sulle, oo Bashar!» ja president lubas, et iga muutus peab vastama põhiseadusele, ning kutsus dialoogile, kui lahingud ükskord lõppevad.

Assad ei jätnud süüdistamata võõrriike: «Piirkondlikud ja muud välisriigid peavad lõpetama relvakandjate rahastamise, et ümberasunud inimesed saaksid kodudesse naasta..., siis lakkavad kohe ka meie sõjalised operatsioonid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles