Jeemenis röövitud soomlaste osas valitseb täielik vaikus

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni lipuvärvides punutis
Jeemeni lipuvärvides punutis Foto: SCANPIX

Jeemenis röövitud soomlastest abielupaari ja nende austerlasest sõbra asukoha kohta siiani mingit kindlat teave pole, kuigi kadumisest on möödas juba kolm nädalat.

Kõige kindlama oletuse järgi on kolmiku röövimise ja peitmise taga Bani Dhabia hõim, kirjutab iltalehti.fi. Selle võimalikuks põhjuseks on maatüli keskvõimuga.

Isegi see pole teada, et milline hõimu haru on juhtunuga seotud ja millises külas välismaalasi hoitakse. Hõimudel pole ka selgeid juhte.

Helsingi Ülikooli uurija Susanne Dahlgreni selgitusel puudub hõimudes hierarhiat ja kõik mehed on võrdsed. Hõimudel on nn esindajad ehk šeigid. Nende ülesanne on pidada läbirääkimisi, kuid pealikuks nad pole.

Tavalise inimröövi puhul otsivad osapooled läbirääkijaks inimest, keda mõlemad saavad usaldada.

«See ei käi nii, nagu võib näha Ameerika filmides, et omaksed ootavad kusagil lunarahanõuet ja siis tuleb telefonikõne ning raha viiakse kilekotiga prügikasti,» rääkis Dahlgren.

Uurija sõnul lõpevad pantvangidraamad alati õnnelikult, kui tegemist on hõimudega ja kui pantvange koheldakse hästi.

Soomlaste ja austerlase röövi ümber on veider vaikus, saatkonna nõuniku Teemu Turuneni kinnitusel mingit kindlat informatsiooni pole. Ka pole selgust Bani Dhabia võimliku osaluse kohta.
Dahlgreni sõnul on tavaline, et hõim lunarahanõuet valju häälega välja ei hõika.

Üheks veidraks asjaks praeguse loo juures on aga vaikus. Jeemenis töötav ajakirjanik rääkis Iltalehtile, et kui tavaliselt on igasuguseid kuuldusi ja oletusi, siis praegu on info osas täielik vaikus.

Jeemeni meedia on pakkunud välja oletuse, et pantvangid müüdi edasi Al-Qaedale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles