Amazoni süüdistatakse Saksamaal hooajatööliste väärkohtlemises

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööline Saksamaal Grabenis Amazoni logistikakeskuses.
Tööline Saksamaal Grabenis Amazoni logistikakeskuses. Foto: SCANPIX

Internetikaubamaja Amazon on lubanud uurida teledokumentaalfilmi väiteid, et neonatsidest turvamehed hirmutasid Saksamaale jõuludeaegseks ostubuumiks ajutiselt palgatud välistöölisi.

Kolmapäeval avalik-õigusliku telekanali ARD eetris olnud film näitas hispaanlastest töölisi rääkimas turvameestest, kes otsisid läbi nende ööbimiskohti – räpaseid hotelle ja mahajäetud laagriplatse, vahendas The Local.

Film väidab, et töölised meelitati Saksamaale valelubadusega – Amazonis töötamise asemel anti neile tööd alltöövõtjate juures. Neile maksti lubatust väiksemat brutopalka (8,52 eurot tunnis) ja töölised said sellest teada alles kaks päeva pärast kodumaalt lahkumist.

Mitmed töölised pidid töölkäimiseks kõndima kuni 17 kilomeetrit päevas ning ülemused eeldasid, et nad töötavad 15 päeva järjest. Palgast võeti maha majutuse maksumus.

Filmi autor Diana Löbl ütles Süddeutsche Zeitungile, et töölisi jälgiti ööpäevaringselt: «Algul nende kaheksatunniste vahetuste ajal laohoonetes. Seejärel nende majutuspaigas kahtlase turvafirma poolt, mida juhivad paremäärmuslased.»

Dokumentaalfilmi tegijad ütlesid, et turvamehed segasid korduvalt filmi tegemist. Osa neist kandis Thor Steinari riideid, mis on populaarsed Saksa neonatside seas. Ühel puhul näitab film, kuidas turvamehed ajakirjanikke tõukasid.

Teenindustöötajate ametiühing Verdi kutsus filmi linastumise järel parandama sääraste tööliste tingimusi. Verdi esindaja Hainer Raimann ütles, et Amazon oli sunnitud hooajatöölisi palkama välismaalt, sest Saksa töölised keeldusid kohutavate tingimuste tõttu sinna naasmast.

Amazon ütles, et firma logistikakeskustes Grabenis, Bad Hersfeldis, Leipzigis, Rheinbergis, Wernes, Pforzheimis ja Koblenzis töötab umbes 7700 inimest.

«Jõuluhooajal palkame juurde hooajatöölisi,» seisis firma neljapäevases avalduses, lisades, et seda tehakse koostöös töövahendusagentuuridega. «Isegi kui turvafirmad ei olnud palgatud Amazoni poolt, kontrollime me muidugi ajakirjanike süüdistusi nende käitumise kohta ja tarvitame koheseid meetmeid.»

Mingit hirmutamist või diskrimineerimist ei sallita, lausuti avalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles