Briti kohtunik: Litvinenko mürgitamise kohtuprotsess viibib

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Litvinenko lesk Marina Litvinenko täna Londonis.
Aleksandr Litvinenko lesk Marina Litvinenko täna Londonis. Foto: SCANPIX

Endise Vene julgeolekuagendi Aleksandr Litvinenko mürgitamise uurimine, mida on korduvalt edasi lükatud, ei jõua tõenäoliselt õigeks ajaks kohtusse, ütles Briti kohtunik täna.

Kremli suhtes kriitiline eksagent suri 2006. aasta novembris Londonis, olles joonud radioaktiivset isotoopi poloonium-210 sisaldavat teed.

Litvinenko perekonna advokaatide sõnul töötas mees surma hetkel Briti luureteenistuse heaks. Suurbritannia süüdistab tema tapmises kahte venelast, Moskva aga keeldub neid kohtupidamiseks välja andmast.

Uurimiskohtu protsess peaks algama 1. mail, kuid kohtueesistuja Robert Oweni sõnul on karta, et istungitele eelneva juurdluse keerukuse tõttu ei ole võimalik sellest ajakavast kinni pidada.

Tänasel istungil vaidlustasid Briti meediaorganisatsioonid valitsuse taotluse osa protsessist julgeolekukaalutlustel salastada.

Valitsuse advokaat Neil Sheldon ütles, et kõnealuse materjali avalikustamine võib kätkeda endas ohtu üldsuse huvidele.

Litvinenko lese Marina advokaat Ben Emmerson on aga seisukohal, et valitsuse salastamispüüe põhjustabki protsessi venimise.

Uurimiskohus on Briti seaduste järgi faktituvastusuurimine ootamatu, vägivaldse või seletamatu surma uurimiseks.

Litvinenko protsessi on nii kaua edasi lükatud, sest ametnikud lootsid võimalusele venelastest kahtlusaluste üle kohut mõista. Möödunud aastal sai selgeks, et Suurbritannia kahtlusaluseid kohtu alla anda ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles